Hricenko törvényesítené a katonai szolgálat elkerülését

2015. június 20., 16:42 , 754. szám

A szolgálat alóli kibújásért befizetett összegeket célirányosan a katonák javadalmazásának javítására lehetne fordítani – véli Anatolij Hricenko volt védelmi miniszter.

Szerinte az ukrán hatóságoknak el kell ismerniük, hogy az országban problémát jelent a terrorellenes művelet (ATO) övezetébe történő mozgósítás alóli kibújás, amely tömeges jelenséggé vált.

„Egy olyan megoldást javaslok, amelyet bizonyára nem fogad el mindenki, de amelyet becsületesnek és hatékonynak tartok… Engedélyezni és törvényesíteni kell a mozgósítás, illetve a sorkatonai szolgálat elkerülését!” – jelentette ki Facebook-oldalán Hricenko.

„Ha nem akarsz, nem tudsz szolgálni/harcolni – fizesd be az állami költségvetésbe a törvény által megállapított összeget, és nyugodj meg, ne vásárolj mentességet megvesztegetéssel, és ne rejtőzködj” – írja.

Hricenko úgy véli, hogy a katonaság elkerüléséért fizetendő összeg 10 ezer dollár lehetne.

„Tisztában vagyok vele, hogy a javasolt megoldásnak pozitívumai és negatívumai is vannak. De ellentétben a fantáziátlan szigorításokkal és a sorkötelesek utáni vadászattal az egész országban, minden vállalatnál, ahogyan a hatalom jelenleg teszi, ez a megoldás legalább becsületes és garantáltan hatásosabb” – véli.

„Talán a hadsereg nem volt eddig is döntően munkás-paraszt, s nem az jelenleg is? Talán szolgálnak ott a gazdagok fiacskái? Vagy kibújnak a szolgálat alól? Ugyanakkor semmit sem fizetnek be a költségvetésbe a kibújásért, igaz? Ezt azokra a felvetésekre válaszul mondom, miszerint csak a gazdagok gyerekei tudják majd megváltani magukat, és csak a szegények fognak szolgálni. Nyissák ki a szemüket: azok a „gazdaggyerekek” soha nem voltak a hadseregben és most sincsenek, függetlenül attól, hogy bevezetik-e a javaslatomat vagy sem” – hangsúlyozta a volt miniszter.

Hricenko szerint, ha nem is minden család képes kifizetni az adott összeget, hogy a fiaiknak ne kelljen bevonulniuk, javaslatának bevezetése esetén legalább jobb körülmények között, magasabb bérért szolgálhatnának.

A volt miniszter egyben jelezte, hogy véleménye az ország védelmi rendszerét illetően változatlan: „professzionális szerződéses hadsereg plusz területvédelmi rendszer Izrael, Svédország, Svájc és az Egyesült Államok nemzeti gárdájának tapasztalatait figyelembe véve”.

(zn.ua/Kárpátalja)