Görögországban tartották a FUEN 60. közgyűlését

2015. május 20., 10:27 , 749. szám

Idén május 13–17. között a görögországi Komo­tiniben tartotta soros, 60. közgyűlését az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN), melyen több mint 150 küldött vett részt a kontinens 20 országából. Az európai kisebbségi ernyőszervezetben mintegy másfél évtizedes tagsággal bíró Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget (KMKSZ) az eseményen Brenzovics László elnök képviselte.

A kongresszus első napján Forró téma Európában: az ukrajnai helyzet címmel rendeztek fórumot, melynek főelőadója Hennagyij Druzenko, az ukrán kormány etnikai és nemzetiségpolitikai megbízottja volt, illetve felszólaltak az ukrajnai kisebbségek képviselői.

Brenzovics László a fórumon arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország éles konfliktust él át, miközben államként is alakulóban van, s így nemzetiségi politikája szintén most formálódik. Azt szeretnénk, hogy Ukrajnából demokratikus jogállam váljék, ahol tiszteletben tartják a kisebbségi jogokat – szögezte le a KMKSZ elnöke.

Ugyancsak magyar vonatkozású hír, hogy az RMDSZ, a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) javaslatára a közgyűlés határozatot fogadott el, melyben az Európai Unióban működő kulturális és területi autonómiák legjobb gyakorlatainak alkalmazását, a régiók történelmi, kulturális, nyelvi, vallási és hagyományos értékeinek figyelembe vételét kéri Romániától és Szlovákiától a FUEN.

Vincze Loránt, az RMDSZ külügyi titkára a határozati javaslat szombati bemutatásakor elmondta, az európai őshonos kisebbségek európai megoldást sürgetnek, az erdélyi és felvidéki magyarok pedig a kontinens más államaiban működő és sikeres autonómiamodellek hasznosítását kérika maguk számára. A FUEN alelnöki tisztségét is betöltő politikus emlékeztetett, hogy a magyarok mindkét országban számtalan alkalommal kinyilvánították: saját ügyeikről saját maguk kívánnak dönteni – írta az RMDSZ hírlevele és a Krónika Online.

A FUEN közgyűlésének döntése értelmében a szervezet az RMDSZ javaslatára Kolozsváron rendezi meg 2017-es kongresszusát.

szcs