Megalakult a Kárpátaljai Segélyek Koordinációs Testülete

Hogy a támogatások eljussanak a rászorulókhoz…

2015. április 15., 10:25 , 744. szám

Nem örülhetünk annak, hogy jelenleg a kárpátaljai magyarság szorul rá leginkább az anyaország támogatására, mert nem örömteli dolog országunk államcsődközeli helyzete, a rezsiköltségek emelkedése, az infláció, a „nadrágszíjmeghúzás”, sem a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus, mely kárpátaljai magyarokat is elragad családjaiktól, s nem egy honfitársunk vált már eddig is a harcok áldozatává. Ugyanakkor örülnünk kell annak, hogy anyaországunk még jobban odafigyel súlyos helyzetbe került nemzetrészünkre, támogat, és még jobban szeretne segíteni minket. A támogatások célirányos elosztása érdekében pedig 2015. április 11-én Beregszászban megalakult a Kárpátaljai Segélyek Koordinációs Testülete.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanácstermében lezajlott alakulógyűlést jelenlétével tisztelte meg Bacskai József ungvári és Szalipszki Endre beregszászi magyar főkonzul, Fehér Ferenc, a „Szent Márton Karitász” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány igazgatója, Török Dénes, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének elnöke, Kurmay Sándor, a Kezünkben a Jövő Alapítvány elnöke. Ugyancsak megjelent Őrhidi László, a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány elnöke, Sipos Géza, a Sámuel Alapítvány elnöke, Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) Diakóniai Központja (Diakóniai Koordinációs Iroda) főgondnoka, Katkó Ferenc, a Dorcas Segélyszervezet Kárpátaljai Kirendeltségének vezetője. Jelen voltak dr. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, parlamenti képviselő, Gulácsy Géza és Barta József, a KMKSZ alelnökei, Zán Fábián Sándor, a KRE püspöke, Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Magyar Esperesi Kerületének esperese is. A gyűlés munkájában ugyancsak részt vett Gerevich János, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai képviselője, Babják Zoltán, a Kárpátaljai Határ Menti Önkormányzatok Társulásának elnöke, Katkó László, a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon igazgatója, dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a Rákóczi-főiskola elnöke. A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetséget Farkas György, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálatot Kovács Katalin, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegyét pedig Popovics Márta képviselte.
A gyűlés után több résztvevőt is megkérdeztem a rendezvénnyel kapcsolatban. Dr. Brenzovics László KMKSZ-elnök, parlamenti képviselő kifejtette, hogy támogatást kapnak a magyar tannyelvű iskolák pedagógusai, segíteni fogják az óvodai gyermekétkeztetést, elősegítik a testvértelepülési kapcsolatok létrejöttét, és megvitatták a külföldi segélyprogramokkal kapcsolatos kérdéseket. Zán Fábián Sándor püspök abban látja a testület megalakulásának jelentőségét, hogy erősíteni fogja a magyar–magyar összefogást, keretében együtt fognak munkálkodni a felelősségtudattal rendelkező emberek, és tenni fognak a kárpátaljai magyarok szülőföldön való megmaradásáért. Erősíteni akarják a szociális védőhálót, közösen fogják segélyezni a rászorulókat. Egyetlen társadalmi szervezet sem tudja önállóan megoldani a felmerülő problémákat, de összefogással el tudjuk érni céljainkat.
Szalipszki Endre beregszászi magyar főkonzul nagyon fontosnak nevezte, hogy a magyar kormány odafigyel a legveszélyeztetettebb helyzetben lévő kárpátaljai magyarságra, és segíteni akar rajta. A segélyek elosztásának hatékonysága érdekében a településeken helyi koordinációs testületeket hoznak létre, ezek a testületek állítják össze a rászorulók névsorát, és ezek fognak foglalkozni a különböző segélyek szétosztásával. Azokat a családokat is a rászorulók közé sorolják, amelyek családfenntartó nélkül maradtak, illetve amelyek valamelyik tagja a kelet-ukrajnai konfliktusövezetben szolgál.
Az alakulógyűlés résztvevői nyilatkozatot fogadtak el, melynek teljes szövegét lapunkban közöljük.

Lajos Mihály

 

 

NYILATKOZAT

Az ukrajnai háborús helyzet és az ország gazdasági ellehetetlenülése következtében a kárpátaljai lakosság igen nehéz időket él meg. A romló gazdasági helyzet, a kiszámíthatatlanul inflálódó pénz, az esetenként több száz százalékos rezsi- és árnövekedés sok családot hoz kilátástalan helyzetbe annak ellenére, hogy áruban jelenleg nem mutatkozik hiány. Éppen ezért szükség van minden jóakaratú, segítőkész Kárpát-medencei honfitársunk támogatására.
Alulírott szervezetek kijelentjük, hogy az adományok elosztásának összehangolása és eredményesebbé tétele céljából létrehozzuk a Kárpátaljai Segélyek Koordinációs Testületét, amelyben kölcsönösen informáljuk egymást a támogatási programok állásáról, illetve rendszeresen megvitatjuk a felmerülő problémák megoldási lehetőségeit.
Az adományok szervezett, igazságos elosztása érdekében olyan helyi koordinációs testületeket hozunk létre a településeken, amelyek a kellő helyismeret birtokában képesek megszervezni a különböző adományok operatív, eredményes szétosztását.
Felhívjuk az ukrajnai illetékesek figyelmét arra, hogy a segélyek behozatalának jelenlegi túlbürokratizált eljárása elrettenti az országot támogatni kívánó személyeket és szervezeteket, s ezzel nagy károkat okoz az ukrajnai rászorulóknak. Ezért maximálisan egyszerűsíteni kell a segélyek behozatali eljárását.
Alulírott szervezetek képviselői mindent megteszünk, hogy a Magyarországon, illetve a szomszédos régiókban összegyűjtött adományok koordináltan jussanak el a rászorulókhoz. Egyben kérünk minden jóakaratú embert, hogy lehetőségeik szerint támogassák a rászorultak megsegítését célzó gyűjtéseket.
Beregszász, 2015. április 11.
Aláírások:

a Kárpátaljai Segélyek Koordinációs Testületének tagjai