Az ortodox húsvét alatt sem hallgattak a fegyverek

2015. április 15., 10:51 , 744. szám

Vasárnap egy ukrán katona vesztette életét és hat sebesült meg a harcokban – közölte hétfőn Kijevben tartott sajtótájékoztatóján Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes képviselője.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő missziója szerint két területen erősödtek fel a harcok: a donyecki repülőtérnél, valamint a déli Mariupol kikötőváros közelében. Az EBESZ szerint mindkét fél használt olyan fegyvereket, amelyeket a minszki békemegállapodások értelmében ki kellett volna vonni a frontvonal térségéből – jelentette az UNIAN hírügynökség.
Olekszandr Motuzjanik tájékoztatása szerint az oroszbarát szakadárok több alkalommal is vetettek be nagy kaliberű fegyvereket, amelyeket a minszki megállapodás értelmében hátrább kellett volna vonni a frontvonal közeléből. Szavai szerint kilenc alkalommal lőttek ukrán katonákra 120 milliméteres aknavetőkkel és nyolcszor 122 milliméteres tüzérségi fegyverekkel.
Elmondta, hogy különösen feszült a helyzet a donyecki nemzetközi repülőtér környékén. A Donyeck városának északi részén lévő reptérhez közel eső, a kormányerők ellenőrzése alatti falvak, köztük Piszki és Avgyijivka térségében támadják a szakadárok a katonák állásait. Utóbbi településnél előző nap ostromot is indítottak a szakadárok, amit viszont a katonák visszavertek.
Luhanszk megyében a megyeszékhelytől északra fekvő Trjo­hizbenka és Bahmutyivka falvak közelében érte támadás az ukrán állásokat.
A frontvonal déli részén, az Azovi-tenger partján, Mariupoltól mintegy 20 kilométerre keletre lévő Sirokine településen sem szünetelt a tűzharc. Az elnöki hivatal illetékese azt mondta, hogy a szakadárok nyolc alkalommal támadták a nemzeti gárdisták állásait harckocsikkal, gránát- és aknavetőkkel, valamint kézi lőfegyverekkel. Sirokinében az EBESZ helyszínen járt megfigyelői szerint mindkét szemben álló fél egységei a településen belül vannak, állásaik pedig veszélyesen közel egymáshoz.
Hétfőn a szakadárok 25 alkalommal lőtték az ukrán állásokat, többek között tizenötször aknavetőkkel – közölte Facebook-oldalán az ATO sajtóközpontja. A legtöbbször Donyeck megye területén sértették meg a tűzszünetet.
Minap a LIGABizneszInform portál Andrij Liszenkóra, a terrorellenes művelet (ATO) vezérkarának szóvivőjére hivatkozva közölte: az ATO térségében nyomtalanul eltűnt ukrán katonák száma meghaladja a háromszázat.
„Kimondottan katonából tűnt el több mint 300. Pontos adattal nem rendelkezünk. Ők a nyomtalanul eltűntek, nem a fogságba esettek, mivel a foglyokat nem tekintik nyomtalanul eltűnteknek” – jelezte Liszenko.
Ezt megelőzően a 112 Ukrainának adott interjúban Szerhij Hrabszkij katonai szakértő kijelentette, hogy a két szakadár köztársaság, az „LNR” és a „DNR” fegyvereseinek nem engedelmeskedő banditák a Donbászon továbbadják az ukrán foglyokat, többek között a Kaukázusba.
„Vannak ott más szereplők is, akik amolyan cserealapként tartanak embereket, amit „állatkertnek” neveznek. Kozákok, csecsenek, nem ellenőrzött, bűnöző elemek is érintettek ebben. Nem tudjuk, hány honfitársunkat adták el a Kaukázusba rabságba. Mintegy száz, a Kaukázusban tartózkodó emberről beszélhetünk jelenleg. Ők nyomtalanul eltűntnek számítanak” – mondta.

(unian.ua/liga.net/pravda.com.ua/MTI/ntk)