A nemzeti bank 50 százalék feletti éves inflációra számít a második negyedévben

2015. április 9., 22:05 , 744. szám

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) a második negyedévben az 50 százalékot meghaladó éves inflációra számít 2014 azonos időszakához képest – közölte Szerhij Nyikolajcsukra, az NBU monetáris politikai és gazdaságelemzési részlegének igazgatójára hivatkozva az Ekonomicsna Pravda.

„Valóban, mi is azt várjuk, hogy a második negyedévben az infláció valószínűleg meghaladja majd az 50 százalékot. Ez elsősorban a közüzemi díjak emelkedésével lesz összefüggésben. Ugyanakkor az inflációs mutatót befolyásoló más tényezőknek, mint például az élelmiszercikkeknek és az egyéb fogyasztási cikkeknek, a piaci szolgáltatásoknak és minden egyéb tényezőnek az infláció ellen kell hatnia” – mondta.

Nyikolajcsuk szavai szerint az NBU február végén és március elején, amikor adminisztratív intézkedéseket vezettek be a valutaárfolyam stabilizálására, már tett inflációellenes intézkedéseket.

„Az NBU igyekezett megelőző lépéseket tenni. Egészében véve az inflációs nyomás növekedése a hrivnya devalvációja következtében nem jelentett nagy meglepetést. Talán csak a nyomás nagysága múlta felül a várakozásainkat. Érthető, hogy a pánik a valutapiacon az árakra is hatással volt, ezért a valutapiacon foganatosított intézkedések, a kamatláb emelése, amelyet végrehajtottunk, a jövőbeni infláció elleni küzdelmet célozták” – jelezte a jegybank képviselője.

A nemzeti bank inflációs előrejelzése szerint 2014 decemberének végéhez viszonyítva az idei második negyedév végére 10,7 százalékos inflációval számolnak, míg a harmadik negyedév végére 2,1 százalékos, a negyedik negyedév végére 2,9 százalékos, éves szinten pedig 30,1 százalékos inflációt várnak.

A portál emlékeztet, hogy az NBU korábban 2015-re 7,5 százalékos GDP-csökkenést jósolt 30 százalékos infláció mellett, 2016-ra pedig 3 százalékos GDP-növekedéssel számol 13-14 százalékos inflációval.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)