Művészet, tudomány, szórakozás

Rákóczi-napok a főiskolán

2015. március 31., 18:09 , 742. szám

Amióta a beregszászi főiskola felvette II. Rákóczi Ferenc nevét, már hagyománnyá vált, hogy Rákóczi-napok rendezvénysorozatot szerveznek az intézményben. Az eseményre idén, március 23–28. között, immár tizedik alkalommal került sor, igazodva a nagyságos fejedelem 339. születésnapjához.

A rendezvénysorozat a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központjának oklevélátadó ünnepségével kezdődött március 23-án a felsőoktatási intézmény Esztergom termében.
Az eseményt dr. Váradi Natália, a Felnőttképzési Központ vezetője nyitotta meg. A képzéseket sikeresen befejezőket dr. Orosz Ildikó, a főiskola elnöke, Babják Zoltán, Beregszász polgármestere, valamint Gulácsy Lajos, a Kárpátaljai Református Egyház nyugalmazott püspöke köszöntötte.
A 2014–2015-ös tanévben a Felnőttképzési Központ 13 oktatót foglalkoztatott. A 188 beiratkozott hallgatóból 143-an vették sikeresen az akadályokat angol, ukrán, német és magyar nyelvből. Ők dr. Orosz Ildikótól és dr. Rácz Bélától, a főiskola rektorhelyettesétől vehették át okleveleiket.
A rendezvény keretein belül március 24-én a Pedagógia és Pszichológia Tanszék szervezésében a Felsőoktatási Intézmények VIII. Kórustalálkozóján vehettek részt az érdeklődők.
A főiskola 2005-ben szervezett első ízben kórustalálkozót, melyet azóta kétévente megredneznek. Az idei a nyolcadik ilyen rendezvény volt.
A találkozó állandó vendége az egri Eszterházy Károly Főiskola Cantati Ragazzi Fiúkórusa (művészeti vezető: Hegyesi Hudik Margit énekművész, főiskolai docens). Az ukrajnai kórusok között az Ungvári Nemzeti Egyetem tavaly 50. jubileumát ünneplő „Boján” Népi A Cappella Férfikórusát (művészeti vezető: Vaszil Hajduk, Ukrajna érdemes művésze, koncertmester: Viktor Telicsko), a Munkácsi Állami Egyetem Cimborák Népi Kórusát (művészeti vezető: Zinkevics Tatjana, koncertmester: Rózsa Beáta), az Ungvári Művészeti és Közművelődési Koledzs Népi Együttesét (művészeti vezető: Nelli Svájger, koncertmester: Mihajlo Petrusevszkij, Ukrajna érdemes művésze), az Ungvári Művészeti és Közművelődési Koledzs Kórusát (művészeti vezető: Tezinger András, kon­certmester: Mi­roszlava Lihtej), a Beregszászi Egészségügyi Koledzs Kórusát (művészeti vezető: Bárdos Eleonóra),valamint a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Kórusát (karnagy: Ladányi Katalin) hallhattuk.
Ugyancsak a Rákóczi-napok rendezvénysorozat keretében láthatta a nagyközönség Kulin Ágnes fiatal ungvári képzőművész egyéni tárlatát, mely a Jelbeszéd címet kapta. A kiállítás a Rákóczi-főiskola Gross Arnold termében április 25-ig tekinthető meg.
Nyelvi és kulturális sokszínűség Kelet-Közép-Európában: érték és kihívások címmel szervezett kétnapos tudományos konferenciát (március 26–27-én) a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Filológia Tanszéke és a főiskola Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpontja a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával.
A konferencián tizennégy országból közel 130 előadó jelent meg. A vendégek Ukrajna és Magyarország mellett Szlovákiából, Szerbiából, Horvátországból, Szlovéniából, Romániából, Ausztriából, Észtországból, Lengyelországból, Oroszországból, Finnországból, Kanadából és az Amerikai Egyesült Államokból érkeztek. Voltak közöttük nyelvészek, történészek, demográfusok, néprajzosok, antropológusok, irodalmárok, szociológusok és más tudományterületek képviselői. Mindannyian az etnikai, vallási, nyelvi és kulturális teret vizsgálják, azoknak a kisebb-nagyobb közösségek működésére gyakorolt hatásait. Az előadók hat szekcióban egy időben magyar, angol és ukrán nyelven adtak elő.
A konferenciát Orosz Ildikó, a főiskola elnöke nyitotta meg. Három nyelven köszöntötte a konferencia résztvevőit, rámutatva: „A nyelv érték, s minden ember anyanyelvén tudja gondolatait leginkább kifejezni.”
Az első napon a plenáris ülést Fodor Gyula, a főiskola rektorhelyettese vezette, másnap Rácz Béla rektorhelyettes. Az előadók között ismert kutatók, doktoranduszok, doktorjelöltek, a főiskola hallgatói mellett egy középiskolás diák is beszámolt kutatásai eredményeiről, valamint részt vettek a szekcióülések munkájában is.
A Rákóczi-napok állandó programja a főiskola Öregdiák-találkozója, melyre idén március 28-án került sor a főiskola Vác termében. A jubileumi, tizedik találkozón Rácz Béla, az Öregdiák Szövetség elnöke, a Rákóczi-főiskola rektorhelyettese köszöntötte a jelenlévőket, és számolt be az Öregdiák Szövetség eddigi tevékenységéről, eredményeiről. Dr. Orosz Ildikónak, a főiskola elnökének üdvözlő szavai után dr. Maruzsa Zoltán, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a résztvevőket. Köszöntötte még a megjelenteket Darcsi Karolina, az Öregdiák Szövetség alelnöke, Aranyosi Miklós, a Hallgatói Önkormányzat vezetője, és Molnár Attila, a Kölcsey Ferenc Szakkollégium Hallgatói Önkormányzatának elnöke is.
A jubileumi ünnepség keretében fotómontázst vetítettek az elmúlt tíz év táborairól. A tavaly végzett hallgatók közül a megjelenteket ünnepélyesen öregdiákká avatták. A jó hangulatról az Almanach együttes, valamint a Parászka Pincészet borászai gondoskodtak.

dózsa