BGA nyílt nap Beregszászban

2015. március 31., 18:05 , 742. szám

Március 25-én a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartottak tájékoztatót a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány („KMKSZ” JA) által szervezett nyílt napon a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA) munkatársai A magyar kultúráért és oktatásért pályázati felhívás kapcsán.

Pappné Popovics Judit, a BGA Támogatási Programok Osztályának osztályvezetője emlékeztetett, hogy már megjelentek a BGA központi és kisösszegű pályázatairól szóló felhívások. A pályázás során a 2014-es évhez képest a következő változások történtek, illetve a következőkre kell különösen odafigyelniük a pályázóknak: a pályázatokat elektronikus úton a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszeren, vagyis a NIR-rendszeren keresztül kell benyújtani; a pályázathoz kötelezően benyújtandó egy 30 napnál nem régebbi működési engedély, valamint egy nyilatkozat (ez utóbbi elektronikus és postai úton is); a költségtervben nincsenek megkötések, a 20% kommunikációs költség és 10% reprezentációs költség megkötést törölték; korábban a 100 000 forint feletti értékű beszerzés, felújítás minősült beruházásnak – ez az összeg most 200 00 forintra nőtt; a kiosztható keretösszeg 800 millió forintra növekedett: ebből 600 millió forintot fordítanak a központi pályázatokra, 200 milliót pedig a kisösszegű pályázatokra – ebből 30 millió forint a kárpátaljai pályázatokra szánt keret; az egy pályázattal Kárpátaljáról igényelhető támogatás központi pályázatok esetében 500 ezer és 3 millió forint, kisösszegűeknél 100 és 500 ezer forint közötti összeg.
Kléger Zsolt pénzügyi referens, az Elszámoláskezelés és Monitoring Osztály munkatársa az elszámolással kapcsolatban hangsúlyozta, hogy hiánypótlásra a vonatkozó jogszabály értelmében csak egy alkalommal van lehetőség, ezért a hiánypótlás beküldése előtt érdemes egyeztetni az illetékesekkel. A BGA munkatársai igyekeznek megoldást találni az inflációs mozgás okozta problémára is, amely az elszámolásnál hatalmas gondot okoz, az ukrán hrivnya romlása miatt ugyanis megtörténhet, hogy a pályázó által kapott és elszámolt összeg nem egyezik. Ennek érdekében a 30 napos kötelező átváltást remélhetőleg eltörlik a kárpátaljai pályázók számára.
Hegedűs Ferenc, a BGA in­­formatikusa a NIR-rendszer használatát, a pályázatoknak a rendszeren keresztül történő rögzítését, beadását szemléltette. Komolyabb változtatások nem történtek a rendszerben, viszont – a tapasztalatokból is okulva – történtek apróbb újítások, a rendszert folyamatosan fejlesztik a munka egyszerűbbé, gördülékenyebbé és hatékonyabbá tétele érdekében.
Március 6-tól már lehetőség van a pályázatok benyújtására. A határidő a központi pályázatok esetében április 10-e, a kisösszegű pályázatok esetében pedig április 15-e.

Espán M.