Komolyan kell venni a szűrővizsgálatokat

2015. február 3., 17:53 , 734. szám

A rák elleni világnap

2000. február 4-én tartották meg Párizsban az I. Rákellenes Világkongresszust, melyen aláírták a rákbetegség elleni társadalmi összefogást sürgető dokumentumot, s az együttműködés jegyében orvosok, üzletemberek, politikusok, civil szervezetek képviselői látták el kézjegyükkel az okiratot. Azóta február 4. a rák elleni világnap, melynek kapcsán lapunk munkatársa riportot készített dr. Oroszi Pállal, a Munkácsi Keresztyén Egészségügyi Központ onkológusával arról, mit is üzen számunkra ez a nap.

Fontos, hogy az orvosokkal összefogtak a politikusok, a civil szervezetek és a gazdasági élet képviselői, mert a rák elleni küzdelem össztársadalmi probléma, s csak 15 százalékban orvosi kérdés – indítja beszélgetésünket a szakorvos. – A rákbetegség gyűjtőfogalom, melybe több száz különböző fajtájú és különböző szervekben kialakuló kóros sejtburjánzás tartozik bele. A szív- és érrendszeri betegségek után a daganatos megbetegedések számítanak a második leggyakoribb haláloknak. Világszerte évente mintegy 8 millió ember elhunytát idézi elő a rák. Ezért fontos, hogy foglalkozzunk vele. A gyógyításban és a megelőzésben vannak is nagy előrelépések, melyeket együtt tett meg az orvostudomány és a társadalom. Míg ötven évvel ezelőtt csak a betegek 20-25 százalékát lehetett megmenteni, addig ma közel járunk ahhoz, hogy a diagnosztizált betegek csaknem fele meggyógyítható. S a rákbetegségekben elhunytak mintegy 50 százaléka is megmenthető lenne, ha idejében orvoshoz fordulnának, és megfelelő kezelést kapnának.

– Melyek a leggyakoribb rákos megbetegedések Európában és nálunk?

– Mind egész Európában, mind Ukrajnában a nők esetében a leggyakoribb daganatos megbetegedés az emlőrák, a férfiak körében pedig a tüdőrák.

– Milyenek ma az esélyei a rákbetegségek megelőzésének, illetve – ha már kialakultak – a páciensek meggyógyításának?

– Felvilágosítással és szűrővizsgálatokkal az esetek egyharmadát meg lehet előzni, a betegek egyharmadát jó eséllyel lehet kezelni, egyharmadukat pedig olyan kezelésben lehet részesíteni, mely fájdalommentességet, normális életminőséget biztosít életük hátralevő idejére. Mit értünk felvilágosításon? Fel kell hívni a figyelmet a rizikófaktorokra, abba kell hagyni a dohányzást, el kell kerülni a túlsúly kialakulását (az elhízást), szakítani kell a kevés zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrenddel, el kell kerülni a mozgásszegény életmódot, az alkoholfogyasztást. A nemi úton terjedő rákos megbetegedések megelőzése végett pedig szükség van a szexuális felvilágosításra. Ugyancsak nagy szerepet játszanak a megelőzésben a szűrővizsgálatok, elsősorban a nőgyógyászatiak, melyeken a húsz év fölötti nőknek évi rendszerességgel részt kellene venniük. A 40. életévüket betöltött hölgyeknek szintén évente jelentkezniük kellene az emlő szűrővizsgálatára (a mammográfiai vizsgálatra). Azoknak a nőknek pedig, akik a rizikócsoportba tartoznak (dohányoznak, vagy a családjukban, közeli rokonaik körében már diagnosztizálták a méh vagy az emlő rákos megbetegedését), 35 év fölött évi rendszerességgel át kellene esniük a rákszűrésen. Míg a férfiaknak ötvenéves kor fölött ajánlott évi rendszerességgel jelentkezniük a prosztata szűrővizsgálatára. A tüdő szűrővizsgálatát is ajánlatos évente megejteni. Mindezek a vizsgálatok lehetővé teszik a daganat korai felismerését, ami rendkívül fontos abból a célból, hogy sikeres legyen a kezelés. Például az idejében felfedezett emlődaganatos esetek több mint 95 százalékában meg tudjuk gyógyítani a betegeket.

– Kárpátalján hol lehet elvégeztetni az említett vizsgálatokat?

– Vidékünkön minden járási kórházban, a megyei kórházban illetve onkológiai gondozóban, az Ungvári Városi Kórházban, valamint a Munkácsi és a Tiszaújlaki Keresztyén Egészségügyi Központban mód van a nőgyógyászati szűrővizsgálat elvégzésére. Az emlő szűrővizsgálatára sort lehet keríteni a megyei, illetve a legtöbb járási kórházban, a megyei onkológiai gondozóban, illetve a Munkácsi Keresztyén Egészségügyi Központban. Érdemes olyan intézményt választani, ahol egyaránt adott a mammográfiai vizsgálat, az emlő ultrahangos vizsgálata és a mammológiai szakrendelés. A tüdő szűrővizsgálata minden egészségügyi intézményben elérhető, sőt mobil vizsgálati eszközök is rendelkezésre állnak. A prosztata szűrővizsgálatára pedig az urológiai szakrendeléseken kerül sor. Ajánlatos olyan egészségügyi intézményt felkeresni, ahol a prosztata ultrahangos vizsgálatát is elvégzik, és a laboratóriumi diagnosztikai háttér is adott.

– Miként foghat össze a társadalom a rák elleni küzdelemben?

– A környező országokban komoly lépéseket tettek a dohányzás ellen, nálunk talán most kezdik megtenni azokat. Az oktatási intézményeknek, az írott és az elektronikus sajtónak pedig nagy szerepe lehet a rizikófaktorok bemutatásában, az egészséges életmód propagálásában.

– Vannak-e új eljárások a rákban szenvedő betegek kezelésében?

– Továbbra is a sebészeti kezelést, a sugár- és a kemoterápiát alkalmazzák, de nagyon sok új eljárást is kidolgoztak. Folyamatosan modernizálják az eddig ismert kezelési módokat is. Végezetül még egyszer hangsúlyozom: a terápia eredményessége nagymértékben függ a daganat idejében történő felfedezésétől. Vegyük hát komolyan a szűrővizsgálatokat!

Lajos Mihály