Csacsinszky Pali és Tóth Manci Nagyszőlősön

2015. február 3., 18:44 , 734. szám

Január 29-én a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség által a magyar kultúra napja alkalmából szervezett rendezvénysorozat keretében Nagyszőlősön, a zsúfolásig megtelt városi kultúrházban lépett fel a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház társulata. A beregszászi színészek a Lila ákác című színművet adták elő.

Az előadás előtt Barta József, a KMKSZ alelnöke, a Nagyszőlősi Középszintű Szervezet elnöke köszöntötte a jelenlévőket. „A magyar nemzet egyik legfiatalabb ünnepe a magyar kultúra napja, amelyet 1989 óta minden évben január 22-én tartunk meg annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be nemzeti imánk megírását. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség az ünnep kapcsán rendezvénysorozatot szervezett, melynek keretében végtelenül gazdag kultúrkincsünk néhány ékességének bemutatásával próbálja illusztrálni kultúránk szépségét, nagyságát, erősíteni mindannyiunkban a nemzeti öntudatot, a közösségi szellemet, nemzeti érzést. A magyar kultúra megőrzése nemzetrészünk megmaradásának egyik alapfeltétele. Válságokkal terhelt világban és háborús helyzetben lévő országban élünk, ahol az aggodalom, a félelem, a harag az irányadó és uralkodó érzések. A szépben, nemzeti kultúránk szépségében való gyönyörködés javíthat lelki világunkon, segíthet abban, hogy megerősödjön az összetartozás-érzésünk, segíthet abban, hogy ebben a nehéz helyzetben ne csak túléljünk, hanem megerősödve kerüljünk ki belőle.
Szép Ernő Lila ákác című művét 2014. szeptember 5-én mutatta be először a beregszászi társulat. A mű története az első világháború előtti Budapesten játszódik, ahol egy hősszerelmes ifjú, Csacsinszky Pali élete első igaznak hitt szerelmének, Bizonyosné Nagyságos Asszonynak akar szerelmet vallani, amikor belebotlik élete tényleg első igaz szerelmébe, Tóth Manciba. A találkozás mindkét fél életében örök nyomot hagy. Manci megkapja élete első csókját – no meg egy lila ákácot. A fiatal lány hamar a Kaszinó üdvöskéjévé, legkedveltebb táncosnőjévé válik, s itt találkozik újra Palival. A fiú azonban makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy Bizonyosnét szereti. Akkor jön csak rá tévedésére, amikor még megcsókolni sem képes a férjes asszonyt. A csalódás feneketlen gödréből Manci húzza ki a fiút, s a nevetéssel, bolondozással eltelt napok egyre közelebb fűzik őket egymáshoz. Szerelmüknek egy oroszországi szerződés vet véget, amelynek Manci kénytelen eleget tenni, hogy családját kisegítse nehéz anyagi helyzetéből. A történet színpadi része itt véget ér, de valószínűleg sokan gondolták tovább azt legalább egy újabb nagy találkozásig.
Az előadást követően Petei Judit, a Nagyszőlősi Járási Közigazgatási Hivatal elnöke mondott köszönetet a társulat tagjainak a színvonalas előadásért, hangsúlyozva: a kultúra – megtartó erő.

Espán Margaréta