Isten elfogad engem, én pedig elfogadom őt

2015. január 11., 23:01 , 731. szám

Január 7. és 10. között harmadik alkalommal szervezett ikonfestő lelkigyakorlatot a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban a Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet (GISZ). A lelkigyakorlat vezérfonalát idén is Szent Germanosz konstantinápolyi pátriárka ikontiszteletről szóló szavai szolgáltak: „Urunk, Jézus Krisztus testi életének örök emlékezetét (…) őrzi a hagyomány, hogy emberi formában ábrázoljuk, azaz látható teofániájában, jól tudva, hogy így magasztaljuk fel Isten Igéjének megalázkodását.”

A lelkigyakorlatot idén is a Hajdúdorogi Egyházmegye áldozópapja, Zolcsák Miklós ikonfestő vezette. A 24 ikonfestő közül sokan már második vagy harmadik alkalommal kezdtek neki a nem csupán alkotói tevékenységből álló, hanem hitbéli felkészülést és folyamatos elmélyülést is igénylő ikonfestésbe. Így sokan már láthatóan otthonosabban, biztosabb kézzel, s ami a legfontosabb, még nagyobb örömmel vettek részt ismét az eseményen, hiszen számukra nem csupán a téma és a lépések sora volt ismeretes, hanem az is, milyen – nem csupán kézzelfogható – eredmények származnak a folyamatból. Az ikonfestésnek ugyanis megvan a maga különleges pszichéje, lelkülete, amely – a kezdeti bizonytalanság és félelem ellenére – kialakul(hat) az ikonfestőben azon misztikus út során, amely során egy egyszerű fatáblából ikon lesz. A munka végeztével pedig bárki elégedetten veheti kezébe művét, és éppen ebben rejlik az ikonfestés egyik nagy titka: Isten elfogad engem, és én is elfogadom őt. Ezzel pedig nem csupán az indíttatás alakulhat ki valakiben arra, hogy további ikonokat készítsen, hanem az ikonos lelkület is. Miklós atya több ikonfestő tábort, csoportot is vezetett, vezet, s mindig arra törekszik, hogy létrejöjjön ez a lelkület, mert általa közelebb érezhetjük magunkat Isten szeretetéhez, ezáltal is meg tudjuk őt szólítani. Az evangélista toll által írja le Isten szeretetét, jelenlétét, az ikonfestő pedig ecset és festés által, képi formában fejezi ki, hogy szereti az Istent.

A GISZ harmadik ikonfestő lelkigyakorlata január 10-én szentliturgiával zárult, amely során Zolcsák Miklós atya megszentelte az elkészült ikonokat.

Espán Rita