Karácsonyi műsor a beregszászi színházban

Szól a csengettyű

2015. január 2., 09:53 , 729. szám

Karácsony ünnepére készülődve Beregszászba az elmúlt hetekben igazi élet költözött. Sorra váltották egymást a különböző szervezetek, egyházak által megrendezett események, akciók, vásárok, jótékonysági koncertek, találkozók. Az ünnepre hangolódásban a beregszászi székhelyű Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház is szerepet vállalt. Szól a csengettyű címmel karácsonyi zenés előadással készültek a társulat tagjai. A prózai-zenés műsort Gál Natália rendezte. Az előadásban Jókai Mór Melyiket a kilenc közül?, valamint Andersen egyik klasszikus művét, A kis gyufaárus lány történetét is megelevenítették a háttérben különböző mozgóképekkel illusztrálva, melyekben olykor nemcsak az előadókat, de családtagjaikat is láthattuk.

A szeretet ünnepén merjünk bátrabban szeretetet osztani, tekintsünk túl a magunk világán, vegyük észre a körülöttünk élőket, az éhezőket, gondoljunk arra a földre is, hol sokszor háború dúl. Ne feledjük el szeretteinket, barátainkat, és cselekedjünk hittel, míg még nem késő, lehet, nekünk csak egy kis lépés, de valakinek akár az életet is jelentheti. Ezen üzeneteket tolmácsolták a művészek ismert költőink tollából. A műsorban világhírű és híres, kedvelt magyar dallamok is felcsendültek, többek között John Lennon és Yoko Ono közös szerzeménye, a Happy Xmas magyar változata, Demjén Ferenc Gyertyák, a Kormorán együttes Szeretet című dala, de elhangzottak dalok Presser Gábortól, Balázs Ádámtól és még sokan másoktól is. A fülbemászó és szívbemarkoló énekeket Kacsur András vezetésével Dracskó Béla és Bak Attila gitáron, Gál Natália fuvolán kísérte. Tarpai Viktória és Ferenci Attila pedig profi duót alkotva mutatta meg, hogy az éneklés sem áll távol tőlük.  A karácsonyi dalok, történetek, versek kompozíciója igazi ünnepre hangolódást, elcsendesedést, melegséget árasztott a szívekbe. A nézők hosszas tapssal jelezték, hogy nem hagyta őket közömbösen a műsor.
Igaz, hogy karácsony már elmúlt, de az üzenet nemcsak egy napra szól, egész évben kell, hogy melegítse szívünket a másokért való tenni akarás, a jóra való törekvés, az egymást szeretni akarás. A változásnak, amit látni szeretnénk a világban, legelőször a saját életünkben kell kezdődnie.
Akik esetleg lekéstek a műsorról, ne szomorkodjanak, hiszen 2015. január első heteiben ismét megtekinthető lesz az előadás.

Váradi Enikő