Jönnek a biometrikus útlevelek

2014. december 30., 14:57 , 729. szám

Január elsejétől lehet biometrikus útleveleket igényelni Ukrajnában. Az új okmány abban különbözik a régitől, hogy egy csipet helyeznek el benne. Ez tartalmazza majd az emberek adatait digitális formában.

A biometrikus okmány 15 eurónak megfelelő összegbe fog kerülni, és igényelhető lesz a migrációs hivatalok valamennyi jelenleg működő útlevélosztályán. A digitális adatokat tartalmazó útlevelek bevezetése az Ukrajna és az Európai Unió közötti vízumrendszer eltörlésének egyik feltétele.
Az újdonság az, hogy az új okmányokba beszkennelik az ujjlenyomatot és az aláírást is. Ez utóbbiak kötelezőek, azonban ha valaki vallási okokból vagy más meggyőződése miatt nem akarja, akkor nem vesznek tőle ujjlenyomatot – mondta a Duna Híradónak Ihor Mihajlisin, a kárpátaljai megyei migrációs osztály vezetője. A digitális csippel ellátott úti okmány így is sokkal több védjegyet tartalmaz a régebbinél – tette hozzá.
Ukrajnában már évekkel ezelőtt tervezték a biometrikus útlevelek bevezetését, de a mélyen vallásos ukránok nagy része ellenezte. Korábban sokan attól tartottak, hogy a személyes adatok könnyen bűnözők kezébe kerülhetnek.
A biometrikus útlevél kiváltása egyelőre nem kötelező, a régi típusú útlevelét bárki használhatja, ameddig az érvényessége le nem jár. Utána azonban már csak új típusú útlevelet adnak ki a hatóságok.

(Duna Híradó/hirado.hu/Kárpátalja)