2014. november 2.

2014. október 30., 05:30 , 720. szám

Ezt mondja az Úr: …Térjetek meg azért mindnyájan gonosz útjaitokról, jobbítsátok meg útjaitokat és tetteiteket! (Jeremiás 18,11)

Amikor a reformáció szót halljuk, általában egy korszakra, vagy az egyház történetében végment intézményes változásokra gondolunk először.

Az az emberiség tapasztalata, hogy reformokra, változásokra folyamatosan szükség van. Akár országról, politikai rendszerről, egyházról, intézményekről vagy emberi közösségekről legyen szó. Ezt tényt a Szentírás is alátámasztja. Isten szava arra is rámutat, hogyan lehet az intézményes reformokból nem csupán változás, hanem megújulás.

Amikor Jeremiás prófétán keresztül megszólítja Isten az erkölcsi romlásba süllyedt népet, mint közösséghez szól. Ugyanakkor megszólít ezen belül külön is minden réteget: királyt, papokat, prófétákat, szegényeket, gazdagokat. Mert a közösséget ezek mind együtt alkotják, s ezen belül mindenkinek megvan a saját felelőssége. Az ítéletet érdemlő nép minden tagjának ezt az üzenetet küldi az Úr: „Térjetek meg azért mindnyájan gonosz útjaitokról, jobbítsátok meg útjaitokat és tetteiteket”.

Milyen megdöbbentő! Nem kell ahhoz még csak hívőnek sem lenni, hogy az ember ráérezzen: megrázóan érvényes ez az Istentől való figyelmeztetés ma is. Fásultan és reménytelenül gondol arra az ember: ha ezt a felszólítást némelyek komolyan vennék, nem itt tartana már a világ. De az is megdöbbentő üzenet, hogy intézményes megújulás csak akkor következhet be, ha előbb elkezdődik az emberi szívek megújulása. Mert hiábavaló minden külső változtatás, ha az önzés, az emberi gonoszság ugyanúgy megtalálja a kiskaput, hogy érvényesítse érdekeit, elérje céljait.

Változásra vágyunk az országban, ahol élünk? Úgy gondoljuk, megújulásra van szükségük egyházainknak, közösségeinknek? Tudnánk tanácsot adni, kinek min kellene változtatnia a családban?

Engedjük, hogy Isten szava most önmagunk felé irányítsa a figyelmet! Másokról mondott vélemény és másoknak osztogatott tanács helyett kérjük inkább: „Uram, segíts meglátnom, miben kell változnom, min kell változtatnom? Istenünk, Te újíts meg minket! Jézus nevében kérünk.” Ámen.

Kótyuk Zsolt,
református lelkész