A magyarok körében is Petro Porosenko Blokkja vezet

2014. október 9., 06:30 , 717. szám

Ukrajna elnökének rendelete alapján a Központi Választási Bizottság (CVK) 2014. augusztus 27-én kiírta az előre hozott parlamenti választásokat, melyet 2014. október 26-án tartanak meg. Elemzők véleménye szerint a rendkívül nehéz helyzetben megrendezendő választás fordulópontot jelenthet az országnak a válságból való kilábalásában és elősegítheti a békének a megteremtését.

A 450 fős Ukrán Legfelsőbb Tanács (Verhovna Rada) képviselőinek fele egyéni körzetekből, fele pedig a pártok listáiról kerülhet be a törvényhozásba. Az országos közvélemény-kutatások jelenlegi állása szerint jelentős fölénnyel vezet Petro Porosenko Blokkja (BPP) – a szavazók 26,9 százaléka adná voksát a párt közös listájára, második helyen van Oleh Ljasko Radikális Pártja 6,2 %-kal, harmadik Julja Timosenko volt kormányfő pártja, a Batykivscsina 5,5%-kal. A felmérések szerint ez a három párt biztosan bekerül a törvényhozásba. Hricenko Civil Álláspont nevű pártja 4,6%-on van, a Népfrontnak – Arszenyij Jacenyuk kormányfő és Olekszandr Turcsinov parlamenti elnök pártjának – a támogatottsága jelenleg 3,9%, őket követi a szélsőséges Szvoboda 3,3%-kal, majd az Ukrán Kommunista Párt (3%) valamint Szerhij Tihipko Erős Ukrajna Pártja mindössze 2,8%-kal. A választásokon induló többi párt országosan mért támogatottsága ennél alacsonyabb.

Kárpátalja tekintetében a várakozásokkal ellentétben ismét nem lett magyar többségű választási körzet létrehozva. Az ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) elutasította a KMKSZ kérelmét, melyben a tömbmagyarság településeit magába foglaló, magyar többségű egyéni parlamenti választási körzet kialakítását kérte. A törvényi előírások ellenére a tömbben élő magyar településeket ismét három különböző körzetbe osztották. A magyar lakosság jelentős része a 68. számú Ungvár központú, a 69. számú Munkács központú és a 73. számú Nagyszőlős központú körzetekhez került, mindegyikben kisebbséget alkot. A KMKSZ, miután minden jogi lehetőséget kimerített, a magyar választási körzet ügyében az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult.

Választási körzet hiányában csak a listás hely biztosíthatja a kárpátaljai magyarságnak, hogy képviselőt küldhessen a parlamentbe. Magyar szempontból nagy jelentőséggel bír, hogy dr. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, aki a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettesi tisztségét is betölti, a befutónak számító 62. helyen szerepel Petro Porosenko Blokkjának (BPP) választási listáján. A másik magyar szervezet, az UMDSZ nem támogat egyetlen jelöltet vagy pártot sem, a szövetség nemrég lemondott elnöke, Gajdos István nem indul az októberi választásokon.

A Lehoczky Tivadar Intézet 2014. október 1–5. között közvélemény-kutatást végzett a kárpátaljai magyarok körében az ukrajnai választásokkal kapcsolatban. A felmérés során Kárpátalja 71 magyarlakta településén összesen 400 főt kérdeztünk meg. Az eredmények alapjául szolgáló minta településtípusonként, nemek és korcsoportok szerint igyekszik reprezentálni a megyében élő szavazóképes magyar lakosságot.

A válaszadók között 40% képviselte a Beregszászi, 24,8% a Nagyszőlősi, 21,8% az Ungvári, 9,5% a Munkácsi járást, további 3,5% a Felső-Tisza-vidéket. Nemek szerint a válaszadók 48,8%-a férfi, 51,3%-a nő, korcsoportok közül 33,3%-ot tett ki a 18 és 35 év közötti fiatal generáció, 35,5%-ot a 35–65 év közötti középkorúak csoportja, és további 31,3% a 65 év fölötti idősebb korosztályhoz tartozott.

A pártok iránti szimpátia a mért adatok alapján az országos felmérésekhez hasonló. A kárpátaljai magyarok közül legtöbben Petro Porosenko Blokját támogatnák, a megkérdezettek 41,8%-a adná szavazatát erre a választási szövetségre. Második helyen van a Népfront 3,5%-kal, harmadik helyen szerepel 2-2%-kal a Batykivcsina és Ljasko Radikális Pártja, a Civil Álláspont 1,5%-ot, az Erős Ukrajna Párt – 1%-ot kapna. A válaszadók 10%-a még nem döntötte el, melyik pártot fogja támogatni, vagy egyéb pártot nevezett meg, 22,5% állította, hogy biztosan nem megy el szavazni, 15,8% még nem döntötte el, hogy részt vesz-e a választásokon.

Darcsi Karolina,
Lehoczky Tivadar Intézet