Igazoltathat-e a civil ruhás rendőr?

2014. október 9., 06:30 , 717. szám

„Jogában áll-e a civil ruhát viselő rendőrnek megállítani a polgárt az utcán és igazoltatni, esetleg meg is motozni őt?”

– A jogszabályok nem kötelezik a milícia munkatársait arra, hogy szolgálati kötelezettségeiknek kizárólag egyenruhában tegyenek eleget, vagyis civil öltözéket is viselhetnek.

Ukrajna törvénye A milíciáról 11. paragrafusának 2. pontja értelmében a rendőrnek jogsértés elkövetésének gyanúja esetén jogában áll ellenőrizni a polgár személyazonosságának igazolására alkalmas okmányait, illetve adott esetben azokat az egyéb dokumentumokat is, amelyek szükségesek annak tisztázásához, hogy be lettek-e tartva azon törvények és szabályok, melyek felügyeletével és ellenőrzésével a rendőrséget bízták meg.

Ugyanakkor megszólítva a polgárt, a rendőr köteles közölni a vezetéknevét, rangját, s kérésre felmutatni szolgálati igazolványát.

Igazoltatás során a rendőrnek nem áll jogában elkobozni a polgártól semmilyen tárgyat, ha az nem jogsértés eszköze vagy tárgya. Az elkobzásról-lefoglalásról minden esetben jegyzőkönyvet kötelesek felvenni a rend őrei két tanú jelenlétében.

hk