„…Istennek minden lehetséges”

Tanévnyitó a Sztojka-líceumban

2014. szeptember 4., 07:30 , 712. szám

Tizenegyedik tanévét kezdte meg augusztus 31-én a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum. Az új tanévvel együtt pedig rég dédelgetett álmok megvalósulása is kezdetét vette.

A tanévnyitó a helyi görögkatolikus templomban szentliturgiával vette kezdetét, amelyet a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Esperesi Kerületének esperese, Demkó Ferenc és az esperesi kerület áldozópapjai celebráltak. Máté evangéliumának 19. fejezetéből A gazdagságról és Jézus követéséről szóló evangéliumi szakasz hangzott el, mely arra tanít, hogy Isten parancsolatainak betartásánál néha több kell ahhoz, hogy valaki elnyerhesse az örök életet. „Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bemenni Isten országába... Embereknek lehetetlen ez, de Istennek minden lehetséges.” Demkó Ferenc prédikációjában elmondta, hogy hiába próbálunk meg tisztességes, keresztény életet élni, betartva a parancsolatokat, néha mégis úgy érezzük, valami hiányzik életünkből. Egy egyházi líceumnak óriási szerepe van abban, hogy mit tudunk megosztani másokkal, mivel gazdagíthatjuk környezetünket. Az örök élet eléréséért meg kell tartani a parancsolatokat, a hitet, hisz közösségünk általunk fog gazdagodni vagy épp szegényedni. Aki tudja ezt, annak erőre és bátorságra van szüksége, hogy „amikor eljön az idő és számot kell adni a tudásról, eljön a nagy találkozás az Úristennel, az számotokra annak az embernek a találkozása legyen az Istennel, aki élt, célba jutott, mennyországba jutott.”

Tóth Jenő, az intézmény vezetője köszönetet mondott a szülőknek, hiszen a sok új diák jelenléte az intézménybe vetett bizalomról tanúskodik. Mint mondta, mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy mit tudunk adni önmagunkból e földnek, e vidéknek, családunknak, nemzetünknek. Közös erővel, közös akarattal sikerülhet a helytállás. A Sztojka-líceum mottójaként szolgáló igerészlet, a „Ne félj, csak higgy!” most nemcsak a diákoknak, a szülőknek is szól.

„A hit és a remény még a mostani, rendkívül nehéz időkben is tovább éltet bennünket” – hangsúlyozta dr. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke. Örömre és bizakodásra ad okot, hogy az intézményben 77 diák feszül majd neki az új tanévnek, hisz ez mutatja, hogy van jövő! Emlékeztetett, hogy a nagy hagyományú görögkatolikus egyház 25 évvel ezelőtt éledt újjá Kárpátalján a semmiből, s a hit és az emberek jóakarata által mára igencsak előre jutott. Ennek ékes bizonyítéka ez az intézmény is, amely a magyar kormány támogatásának köszönhetően kollégiummal és sportcsarnokkal bővül majd. Ez pedig jól mutatja: ha hiszünk abban, amit teszünk, hiszünk a jövőben, gyermekeinkben, akkor megérkezik a segítség.

Dr. Orosz Ildikó, a Kárpátalja Magyar Pedagógusszövetség elnök asszonya József Attila A számokról című versére utalva elmondta: Isten a végtelen, amelynek megközelítésére törekednünk kell, s ez csak hitünk „összeadásával” lehetséges. A Krisztusban való erő segíthet minket átvészelni a nehéz helyzeteket, hiszen Ő a nehézségben mindig segítséget küld. „A 11. évforduló a líceum életében arról szól, hogy a kárpátaljai görögkatolikus közösség mindig észrevette azt a pillanatot, amikor az Úr segítséget küldött ahhoz, hogy megmaradjon” – hangsúlyozta Orosz Ildikó. A hit által született meg a líceum, amelyet támogatott, s most is támogat az anyaország. Széchenyi gondolatából pedig mindig táplálkozhatunk: „Isten embernek soha nem segít közvetlen, de mindig csak közvetve esze, tudománya és szorgalma által.”

A köszöntők elhangzását követően Magyar Vita oktatási igazgató kívánt a tanulóknak érdekes órákat, a tanároknak kitartást, a szülőknek pedig elégedettséget a naplóban látott jegyek nyomán. A tizenhét 8., négy 9., húsz 10. és egy, a 11. osztály létszámát növelő diák az eskütételt követően vált igazi sztojkás diákká: „...Életemet Istennek, a hazának, a tudománynak szentelem” – hangzott az esküjük szövegében.

A Sztojka-líceum 11. tanévnyitó ünnepsége nemzeti imánk, a Himnusz eléneklésével zárult.

Espán Rita