Az MPP nem állít jelöltet – tét nélkülinek tartja a választást

2014. augusztus 21., 07:10 , 710. szám

A Magyar Polgári Párt (MPP) a magyarság szempontjából tét nélkülinek tartja a novemberi romániai államfőválasztást, ezért nem látja értelmét annak, hogy jelöltet állítson – mondta múlt csütörtökön az MTI-nek Biró Zsolt, a párt elnöke.

Biró Zsolt úgy látta, csak a második fordulóban lehetne tétjük a magyar szavazatoknak, ha befolyásolhatnák, hogy ki legyen Románia következő elnöke. Ehhez azonban az kellett volna, hogy az erdélyi magyarság álláspontját egyetlen jelölt képviselje.

Az MPP elnöke elmondta, pártja nem vesz részt egyik jelölt támogató aláírásainak a gyűjtésében sem, a tagság és a szimpatizánsok belátására bízza, hogy támogatják-e valamelyik jelöltet, és ha igen, melyiket. Hozzátette, az MPP és az RMDSZ között márciusban megkötött politikai együttműködési megállapodás nem tér ki az államelnök-választásra, e kérdés a Kelemen Hunorral folytatott megbeszélésein sem merült fel.

Biró Zsolt kételyeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az EMNP-nek sikerülne összegyűjtenie a szükséges 200 ezer aláírást. Hozzátette, „nagyon nem szeretné”, ha az EMNP azoknak az adatait használná az aláírásgyűjtéshez, akik a magyar állampolgárság igényléséhez az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által működtetett demokráciaközpontokban kértek segítséget. Úgy vélte, az az erdélyi magyar állampolgárok bizalmával való visszaélés lenne.

Az MPP elnöke a másik két erdélyi magyar párt kényszerhelyzetével magyarázta, hogy azok jelöltet állítanak a választásokra. Értékelése szerint az RMDSZ azért kénytelen indulni, mert ha nem teszi ezt, baloldali koalíciós partnerének szolgáltatja ki magát, ami nem tetszene az erdélyi magyar szavazóknak, az EMNP pedig szerinte „abból a vesztes helyzetből próbál ilyen módon menekülni, amibe belesodorta magát”.

Biró Zsolt elmondta, pártja jelölt nélkül is hallatni kívánja hangját a választási kampányban. Valamennyi magyar és román jelöltnek elküldik az MPP által korábban megfogalmazott ötpontos alkotmánymódosító csomagot, és ennek a képviseletére kérik a jelölteket.

(MTI/Kárpátalja)