Kémkedéssel gyanúsítja egy szvobodás a kárpátaljai EP-képviselőt?

2014. augusztus 7., 07:00 , 708. szám

A kárpátaljai Holosz Karpat portál múlt csütörtökön számolt be arról, hogy Olekszandr Oszaulenko, a nacionalista Szvoboda párt parlamenti képviselője megkereséssel fordult az Ukrán Biztonsági Szolgálathoz (SZBU), melyben kérte, hogy ellenőrizzék „Bocskor Andrea ukrán állampolgárt kémkedés tárgyában”. A portál emlékeztet, hogy Bocskor Andrea beregszászi lakos, s jelenleg az Európai Parlament (EP) képviselője a Fidesz–KDNP színeiben.

A hír szerint a megkeresés tényét a Legfelsőbb Tanács július 25-i plenáris ülésén jelentette be az ukrán parlament alelnöke, ám a jelek szerint ez nem tűnt fel senkinek egészen a múlt hétig. A Holosz Karpat azt írja, Oszaulenkóról csak annyit tudni, hogy ő felügyeli a Szvoboda Nemzetközi Kapcsolatok Szolgálatát.

A Kárpátalja Ma elemzője a közelgő parlamenti választásokkal hozza összefüggésbe az esetet. „Magyarország és a magyarok hosszú ideje előkelő helyet foglalnak el a szvobodások ellenségeinek listáján, úgyhogy miután nemrég ismét szóba került az előre hozott parlamenti választások lehetősége Kijevben, csak idő kérdése volt, hogy mikor vesznek elő ismét bennünket a pártnál – írja. – Bocskor képviselő személye e vonatkozásban különösen kényelmes megoldást jelent a számukra, hiszen őt célba véve egyszerre támadják Magyarországot, melynek képviselője, s a kárpátaljai magyar közösséget.

(goloskarpat.info/karpatalja.ma/szcs)