RMDSZ-főtitkár: fölösleges a jogi zsonglőrködés

2014. június 26., 06:05 , 702. szám

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára szerint nem az Európa Tanács (ET) 1201-es ajánlása körüli jogi zsonglőrködés vezet el Székelyföld területi autonómiájához, hanem a mindennapi munka.

Kovács Péter az RMDSZ hírlevelében reagált Toró T. Tibornak, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökének múlt csütörtökön tett kijelentéseire. Toró azért javasolta a román–magyar alapszerződés felülvizsgálatát, mert az szerinte kibúvót biztosít a román kormánynak az – autonómiatörekvésekben hivatkozási alapnak vehető – 1201-es ET-ajánlás gyakorlatba ültetése alól.

„Attól még nem lesz autonómia, mert valami egy értelmezhető dokumentumban le van írva” – jelentette ki a főtitkár. Hozzátette, Romániában azért lesz kulturális, majd területi autonómia, mert az RMDSZ nap mind nap dolgozik ezért az önkormányzatokban, a parlamentben, a kormányban és az Európai Parlamentben.

A főtitkár úgy vélekedett, az ET 1201-es ajánlásával kapcsolatban mind a román kormány, mind pedig Toró T. Tibor részéről „jogi zsonglőrködés folyik”. Kovács Péter ezt azért tartotta értelmetlennek, mert szerinte a jogi hivatkozások nem adnak garanciát a célok megvalósulására. „Sajnos, olyan országban élünk, ahol a nemzeti parlament által hozott törvényeket gyakran nem tartják be” – jelentette ki. Példaként az oktatási törvénynek az anyanyelvi felsőoktatásra vonatkozó előírásait, illetve a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját említette.

(MTI/Kárpátalja)