Nagymuzsalyi siker Kisvárdán

2012. november 28., 22:00 , 620. szám

Kisvárdán a Művelt Tanulóifjúságért Alapítvány és a város önkormányzatának közreműködésével november 20–21-én került megrendezésre a Határon túli diák színjátszó körök találkozója. A rendezvénynek a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza adott otthont.

A találkozóra meghívást kapott a Nagymuzsalyi Középiskola tanulóiból álló hagyományőrző csoport is, melynek vezetője, Jakab Erika tanárnő beszámolt lapunknak a Kisvárdán zajlott eseményekről.

„Nagy megtiszteltetésként kell értékelnünk a Határon túli diák színjátszó körök találkozójára történt meghívást, melyen első alkalommal vehettünk részt – mondja a tanárnő. – A tizennégy részt vevő csoport között egyedül mi képviseltük Kárpátalját. A szakmai tapasztalatszerzésen és megmérettetésen kívül nagy élményt jelentett számunkra a többi csoporttal történt találkozás is, melyek között számos gyermekstúdió valóban a színjátszás „klasszisának” számít. Magyarországot Kisvárdán kívül Záhony, míg a határon túli magyarlakta régiók közül a Felvidéket Bély, Királyhelmec, Boly, Kassa és Nagykapos, Erdélyt pedig Szatmárnémeti képviselte.”

A találkozó mindkét napján voltak délelőtti és délutáni előadások is. Diák színjátszó körök találkozójáról lévén szó, a nézőközönség tekintélyes részét a kisvárdai oktatási intézmények tanulói tették ki.

„Csoportunk kétszer lépett színpadra – folytatja Jakab Erika. – Első előadásunkra november 20-án délelőtt került sor: a bélyi Csicsergő, a királyhelmeci Apróka, valamint a kisvárdai Weiner Leo Művészeti Alapiskola Vígvárisok nevű színjátszó körei mellett mi egy gálocsi betlehemes játékot adtunk elő. A Horváth István, Almási Jenő, Jakab Dániel, Kenéz Márk, Kosztyu Levente és Máté Krisztián előadásában színre vitt darab – a zsűri és a nézők reakciói alapján – véleményem szerint igen jól sikerült. Mindez azért is reménykeltő számunkra, mert ezzel a darabbal készülünk részt venni a decemberi debreceni XXII. Nemzetközi Betlehemes Találkozón.

A továbbiakban megtekintettük a szatmárnémeti Jómadarak, a záhonyi Gézengúzok, valamint a kisvárdai Szent György Görögkatolikus Iskola Százszorszép színjátszó köreinek igen színvonalas műsorát, majd ismerkedési estre került sor, melyen az X-Faktor több énekese is fellépett, nagy élményt szerezve a gyerekeknek.

Csoportunk másnap, november 21-én délelőtt lépett ismét színpadra. A betlehemes játék már felsorolt résztvevői Kati Viktóriával, Mátyus Györgyivel, Lakatos Krisztinával, Molnár Beatrixszal, Dzsezsenyák Debórával, Farkas Emesével, Lakatos Gáborral, Belán Krisztiánnal, Delegán Istvánnal és Balega Dáviddal kiegészülve az Egyetlen bűnük magyarságuk volt c. műsort vitték színpadra, mely az 1944 őszén elhurcolt kárpátaljai magyarok naplójegyzetein, illetve egyéb írásos emlékein alapult.”

A színvonalas előadásokat követően került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre, melynek során kiderült, hogy az első és második helyezett Kassa, illetve Szatmárnémeti mellett a nagymuzsalyi csoport a harmadik helyet szerezte meg, melynek díja egy music center volt. Az értékes ajándék jelentősen hozzájárul majd a nagymuzsalyi középiskolai programok lebonyolításához. Örömteli az is, hogy Jakab Dániel egyéni szerepjátékáért különdíjban részesült.

F.Zs.