"Nem tudom kivenni a pénzem a hitelszövetkezetből. Kérem, adjon tanácsot, mit tehetek?"

2010. szeptember 4., 10:00 , 503. szám

- Mindenekelőtt tanácsos eleget tenni néhány formaságnak. Írjon kérvényt a hitelszövetkezethez, amelyben jelzi, hogy ki akarja venni a betétjét. Ezt az okmányt alátámaszthatja egy másik kérvénnyel, amellyel megszünteti hitelszövetkezeti tagságát. Ebben az esetben a hitelszövetkezet kénytelen visszaadni a befektető pénzét, mivel a törvény értelmében a tagság megszűnése esetén a belépti díj vagy befizetés kivételével a tag minden további befizetését vissza kell téríteni. Mindkét kérvényt két példányban kell benyújtani, s el kell érni, hogy az ön példányán a hitelszövetkezet ejtse meg az okmány átvételét igazoló bejegyzést.

Ha ez sem segít, érdemes panasszal élni a betét vissza nem térítése miatt a pénzügyi szolgáltatások piacát szabályozó állami bizottságnál, amely ellátja a hitelszövetkezetek felügyeletét, valamint a szakmai egyesületek valamelyikénél (Ukrajna Hitelszövetkezeteinek Nemzeti Egyesülete vagy Hitelszövetkezetek Összukrajnai Nemzeti Egyesülete), amennyiben az ön hitelszövetkezete tagja azoknak. Különösebben hatásos fellépést egyik fentebb nevezett szervezettől sem várhatunk, miután egyikük sem kötelezheti a hitelszövetkezetet, hogy adja vissza a pénzt. De az öntől érkező jelzést az állami bizottság a jövőben figyelembe veszi a szóban forgó hitelszövet megítélésekor, ami hosszú távon akár kedvező változásokat is eredményezhet.

A ki nem fizetet betétről ugyancsak érdemes tájékoztatni a rendvédelmi szerveket és az ügyészséget, mivel a betétek visszafizetésének megtagadása a hitelszövetkezet vezetői által elkövetett szélhámosság vagy egyéb büntetendő cselekmény következménye is lehet.

Amennyiben a nyomozás kimutatja, hogy az ön betétjének visszafizetését a hitelszövetkezet vezetőinek szándékos cselekedetei tették lehetetlenné, úgy a vétkes tisztségviselők ellen kell bírósági keresetet benyújtani, követelve az okozott kár (a betét és annak kamatai) megtérítését általuk. Minden egyéb esetben a hitelszövetkezet ellen kell keresettel élni. A keresetben a betét összege és annak kamatai megtérítésén kívül kérni kell a hitelszövetkezet tulajdonának és számláinak zárolását. Az ilyen keresetek segítenek megakadályozni a tagok pénzével való további szélhámoskodást. Ezek után az illetékes járási igazságügyi főosztály mellett működő állami végrehajtó szolgálathoz kell fordulni, hiszen annak feladata kicsikarni a pénzt a hitelszövetkezetből.

hk