Hogyan téríthető vissza az illeték elutasított kereset esetén?

2010. szeptember 4., 10:00 , 503. szám

"Keresetet nyújtottam be a bírósághoz, de elutasították anélkül, hogy érdemben foglalkoztak volna vele. Korábban befizettem az állami illetéket, s a bírósági eljárás információs-műszaki ellátásának költségeit. Visszakaphatom-e ezeket a befizetéseket, s mit kell tennem ennek érdekében?"

- Amennyiben anélkül utasították vissza a keresetét, hogy érdemben foglalkoztak volna vele, s önnek nem áll szándékában újabb keresettel élni e tárgyban, kérvényt kell írnia a szóban forgó bíróság elnökének nevére, kérve az illeték visszatérítését. A kérvényben fel kell tüntetni a kereset tárgyát, az alperes nevét, a kereset értékét és a befizetett állami illeték összegét, majd hivatkozva arra, hogy a bíróság elutasította a keresetet, kérni, hogy vizsgálják meg az illeték visszafizetésének lehetőségét. A kérvényhez csatolni kell az állami illeték befizetését igazoló elismervény másolatát. Miután kézhez kapta a bíróság igazolását, amely jóváhagyja az illeték visszafizetését, kérvényeznie kell annak kifizetését az államkincstár illetékes osztályának vezetőjénél arra hivatkozva, hogy a bíróság elutasította a keresetet. A kérvényhez csatolni kell a bíróság elutasító határozatának másolatát, a bírósági igazolást a visszafizetés jóváhagyásáról és az átutalási szelvény eredetijét, amely igazolja az állami illeték átutalását. A szóban forgó dokumentumokat célszerű személyesen benyújtani az államkincstár illetékes osztályán, és megszerezni az okmányok átvételét igazoló bejegyzést a benyújtott kérvény másolatára.

Az állami illetéken kívül a levélíró kérheti az információs-műszaki ellátási költség visszatérítését is. Ennek menetét A polgári és gazdasági ügyek kivizsgálására irányuló perek információs-műszaki ellátásával összefüggő költségek megtérítésének rendjéről elnevezésű, a kormány 1258. számú, 2005. december 21-i határozatával jóváhagyott rendelkezés rögzíti. A rendelkezés 13. pontja kimondja, hogy szóban forgó költség visszafizetése az érintett személy folyamodványa nyomán átutalás útján történik.

hk