Bolyai-találkozók és lányfutballcsapat

Magyar iskola Aknaszlatinán

2010. augusztus 20., 10:00 , 501. szám

A korábban sóbányászatáról nevezetes Aknaszlatinán, a máramarosi hegyekből Magyarország belseje felé vezető hajdani híres Só-út kiindulópontjában működik Kárpátalja legkeletibb magyar tannyelvű középiskolája, a Bolyai János Középiskola, melynek falai között az elmúlt tanévben - 21 tanár irányítása mellett - 198 diák ismerkedett az alapvető tudományos ismeretekkel.

KMKSZ-támogatással önálló magyar iskola

- Aknaszlatinán 1778-ban nyitották meg az első oktatási intézményt, a magyar tannyelvű római katolikus egyházi elemi iskola kapuit, melynek - az 1900-as évek elején bekövetkezett államosításig - a mindenkori helybeli plébános volt az igazgatója - pillant vissza a múltba Benedek Imre iskolaigazgató. - A tanintézet a cseh érában polgári, a második világháborút követően pedig hosszú ideig általános iskolaként működött, 1968-ban azután a szovjethatalom beolvasztotta az orosz-ukrán tannyelvű középiskolába, s a '80-as évek végén már hét tantárgyat orosz vagy ukrán nyelven oktattak a magyar osztályokban, ennek következtében pedig rohamosan csökkent a tanulók létszáma. Ezt a tűrhetetlen állapotot megszüntetve, 1989-ben - a KMKSZ támogatásának köszönhetően - az ukrán vagy orosz tannyelvű oktatási intézményekbe beolvasztott kárpátaljai magyar iskolák közül elsőként visszanyertük az önállóságunkat, s immár középiskolaként felvettük Bolyai János nevét. A lehető legrosszabb hajlékot, egy óvodának készült, ám az összevont iskola alsó osztályainak addig otthont adó, balesetveszélyessé nyilvánított építményt adtak nekünk, a kárpátaljai magyarság azonban példamutató módon összefogott az épület felújítása érdekében. Önkéntes építőbrigádok érkeztek - többek között - Viskről (a nagyközség KMKSZ-alapszervezete anyagiakkal is segítette a munkálatokat), Técsőről, Bustyaházáról, Nagyszőlősről, Beregszászból. A KMKSZ vezetői és tagjai, köztük Milován Sándor, a kulturális szövetség jelenlegi alelnöke és felesége, Milován Jolán, a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezete mai elnöke, id. Sari József, a szövetség nagyválasztmányának a tagja, a néhai Pál Imre, a viski alapszervezet elnökségi tagja, Héder Sándor, a nevezett alapszervezet választmányi tagja, illetve Boldog Éva, Czirók Béla akkori nagyszőlősi református lelkész felesége is ott dolgozott a munkások között, s a nyári vakáció három hónapja alatt úgy újjávarázsolták az épületet, hogy 1989. szeptember 1-jén már meg is nyithattuk a középiskola kapuit. Romach Márta lett a tanintézet első igazgatója, aki 1991. május 25-ig töltötte be ezt a tisztséget, azóta pedig én vezetem az oktatási intézményt.

Diákjaink körében divatos szakma az olajmérnöki

Az elmúlt tanév végén tizenöt végzősünk volt, s jelen pillanatig ugyancsak tizenöt kérvény futott be a címünkre, melyben a szülők kérik, hogy vegyük fel gyermekeiket az első osztályba. Tavaly 19 elsősünk volt, plusz egy alsós kisdiákot a szülei átírattak az ukrán iskolából a magyarba, s az idén csak azért lesz kevesebb elsős kisdiák, mert hat évvel ezelőtt, 2004-ben kevesebb magyar gyermek született. A helybeli magyar szülők ugyanis a magyar tannyelvű középiskolába járatják gyermekeiket. Végzőseink eredményesen szerepelnek az emelt szintű érettségi vizsgákon, a múlt évben a 11 ballagó közül hatan vágtak neki a megmérettetésnek, akik közül öten sikerrel vették az akadályt, két esztendővel ezelőtt pedig a tizenegy vizsgázó mindegyike pozitív eredményt ért el a tesztvizsgákon, s mára különböző felsőoktatási intézményekben folytatják tanulmányaikat. Diákjaink többsége befejezi a középiskolát, majd a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, az Ungvári Nemzeti Egyetemen, a Munkácsi Állami Egyetem Humán-Pedagógiai College-ben, illetve ternopili és ivano-frankivszki felsőoktatási intézményekben folytatják tanulmányaikat. Nagyobbrészt pedagógusi vagy orvosi pályára készülnek, az utóbbi időben viszont felkapott foglalkozás lett körükben az olajmérnöki szakma, szép számban tanulnak az Ivano-frankivszki Gáz- és Olajipari Egyetem mérnöki karán.

A Bolyai-iskolák szervezete

- Úgy tudjuk, hogy a tanintézet évek óta tagja a Bolyai Iskolák Nemzetközi Szervezetének, s az idén önök szervezték meg a nevezett oktatási intézmények találkozóját.

- 2004-ben beléptünk a Bolyai Iskolák Nemzetközi Szervezetébe, melynek - rajtunk kívül - hat magyarországi, egy-egy erdélyi és vajdasági tagja van, s azóta részt veszünk a minden esztendőben különböző helyszíneken megtartott Bolyai Találkozókon, melyeken - többek között - matematikavetélkedőket rendeznek. A múlt tanévben mi bonyolítottuk le a négynapos rendezvénysorozatot, s mi is nyertük meg a Bolyai-iskolák versenyét. Kirándulásokat szerveztünk a résztvevők számára a Vereckei- és a Tatár-hágóra, a munkácsi várba, a bukoveli síparadicsomba, Tatarivban megkoszorúztuk az első világháborúban hősi halált halt magyar katonák emlékoszlopát, végezetül pedig gálaműsort rendeztünk.

- Egyéb rendezvények?

- A KMPSZ évente két versenyt bonyolít le nálunk: a felső-Tisza-vidéki regionális informatikai vetélkedőt, valamint a Szedlák Ferenc matematikai emlékversenyt (Szedlák Ferenc kiváló matematikatanárunk volt, 2001-ben hunyt el). Minden decemberben megtartjuk a Bolyai-napokat, megemlékezünk október 6-ról, november 17-én pedig a sztálini lágerekbe elhurcolt aknaszlatinai magyarokról. December 5-én Mikulás-napi ünnepséget tartunk, december 24-én a mindenkori 4. osztály betlehemes játékokat mutat be, március első hetében népdaléneklési versenyt szervezünk, március 15-én részt veszünk a KMKSZ által szervezett nagyközségi ünnepségen, májusban - évtizedes hagyományként - megrendezzük a tizenegyedikes diáklányok és a tanárnők kézilabda-mérkőzését.

A tantárgyi vetélkedőkön is jól szerepelünk. Az elmúlt tanévben a 86 técsői járási iskola közül mi szereztük meg az előkelő 5. helyet. Rusznák Alexandra, tizedikes diákunk 3. lett a megyei matematikavetélkedőn, miáltal bekerült a kárpátaljai magyar tannyelvű iskolák matematikaválogatottjába, s ennek tagjaként részt vett a Szatmárnémetiben lebonyolított Nemzetközi Bolyai János Matematikaversenyen; volt tanulónk, Marina Izabella pedig 2007-ben első lett ugyanezen a vetélkedőn. Ő egyébként kétszer első, egyszer második s egy alkalommal harmadik helyezést ért el a megyei matematikaversenyen. A KMPSZ vetélkedőkön tavaly Ángyus Márk német nyelvből, Avasán Nikolett informatikából, míg Rozmán Tihamér, Rusznák Alexandra, Nyehrosova Szvetlána és Melega Miroszláv matematikából szerezte meg az első helyet.

Futballcsapat lányokból

- Híres az iskola a lányfutballcsapatáról is, mely kupák és érmek sorát gyűjtötte össze az elmúlt évek alatt.

- A Papp György edző, testnevelőtanár által irányított, fehér-zöld mezes Bolyai János lányfutballcsapat járási, megyei és országos szinten egyaránt kitűnő eredményekkel dicsekedhet, miközben a lányok a tanulás terén is jól szerepelnek. A 2000-es évek elején alakítottuk meg a csapatot, két korcsoportban, az 5-8.-osok, valamint a 9-11.-esek korosztályában, s azóta a járási tornákon, valamint az általunk megszervezett Mikulás-napi versenyen szinte mindig mi szerezzük meg az első helyet. 2006-ban megnyertük a megyei iskolabajnokságot, 2005-ben pedig, a falusi iskolák Kijevben lebonyolított országos versenyén a 9-11.-esek szerezték meg a második, az 5-8.-osok pedig a harmadik helyet. Szuhai Viktória a csapatkapitányunk, s többnyire ő, valamint csatártársa, Pihor Nikolett varrja be a gólokat az ellenfelek hálójába, melyeket lelkes ovációval fogadnak a lányokat a mérkőzésekre szurkolókként elkísérő fiúk. Edzeni pedig télen a tornatermünkben, míg tavasztól őszig a nagyközségi labdarúgópályán edzünk.

- Milyen az iskola felszereltsége, s mit tud mondani a szakköreikről?

- A miénk a Técsői járás egyik legjobban felszerelt iskolája. Magyar nyelv és irodalom, kémia, angol nyelv, biológia, fizika, ukrán nyelv és irodalom, valamint informatika szaktanteremmel rendelkezünk, s az utóbbiban 28 számítógép található, melyek egy részét - több más eszközhöz hasonlóan - a KMPSZ adományozta a tanintézetünknek. Diákjaink több szakkör - magyar történelem, angol nyelv, környezetvédelem, magyar nyelv és irodalom, ukrán nyelv és irodalom, magyar népdal és néptánc - között válogathatnak.

Egyszóval: iskolánkban minden feltétel adott ahhoz, hogy diákjaink megfelelő mélységben elsajátítsák a tudományok alapjait, aktív pihenéssel töltsék a szabadidejüket, s szép sikereket érjenek el a tanulmányi versenyeken és a sportvetélkedőkön.

Lajos Mihály