Kastélyból úttörőtábor, úttörőtáborból plébánia

Mi lesz veled, Kende-kastély?

2003. október 24., 02:00 , 145. szám

A földbirtokos Kende családnak egykor rangja és tekintélye volt Nagy­ge­jőcön és környékén. A Szovjet Hadsereg bevonulása előtt a család, hátrahagyva a kastélyt és a földbirtokot, elmenekült. Az évek során számos célra felhasznált épület és a hozzá tartozó birtok jelenleg a római katolikus egyház tulajdonában van. Hasznosításáról Schönberger Ferenc ungi egyházkerületi esperest, császlóci plébánost kérdeztük.

– A szovjet állam mint elhagyott birtokot nemzeti tulajdonba vette az épületet és a parkot, s egy ideig úttörőtáborként üzemeltette – meséli a plébános. – A nagy parkterületen volt úszómedence, filagória és szabadtéri színpad, egyszóval minden megvolt itt, ami a kellemes kikapcsolódáshoz szükségeltetik. Később, mivel a helyi iskola épülete nagyon rossz állapotban volt, ide helyezték át a tanintézményt.

A fordulat éveit követően gazdátlanná vált, egyre jobban lepusztult az épület. Az enyészettől az mentette meg, hogy a köz­ségi tanács felajánlására a római katolikus egyház gondjaiba vette.

– Még a Szovjetunió idejében elkezdtek építeni egy nagy, kétszintes óvodaépületet a településen, amit azonban nem tudtak befejezni. Ekkor úgy döntött a helyi vezetőség, hogy eladják a kastélyt, és annak árán befejezik az új épületet. Megkérdezték tőlünk, hogy nem áll-e szándékunkban megvásárolni azt, s mi erre igent mondtunk.

A tranzakció azonban nem volt zökkenőmentes.

– Nem minden úgy történt, ahogy ígérték, de elhatároztuk, hogy csak azért is befejezzük az iskola épületét. Innen-onnan kértünk pénzt, magam is hozzájárultam anyagilag a munkához. Amikor befejeztük az építkezést, átadták nekünk a kastély épületét, a föld átírásával azonban még mindig gondok vannak. Húzódik, halasztódik az ügy, bár most már úgy tűnik, csak az utolsó simítások vannak hátra.

Az épület jelenleg plébániaként funkcionál, nyaranta pedig itt folynak a hittanos továbbképzések, lelkigyakorlatok, az egyháznak azonban további tervei vannak az ingatlannal.

– Caritas-központot szeretnénk itt kialakítani, de lenne egy másik nagy tervünk is: otthont létesíteni mozgássérült gyerekek részére. Ez azonban még csak a távoli jövő tervei között szerepel. Azért húzódik, halasztódik az épület teljes felújítása és átalakítása is, mert azt csak a végleges terveknek megfelelően érdemes végrehajtani.

Váradi Natália