Sokan nem értik az új rendszert

A villamosenergia-elszámolás útvesztői

2002. április 19., 02:00 , 66. szám

Európa felé kacsingatunk, ezért mind több, Európa- és világszerte alkalmazott és bevált módszert, eljárást veszünk át a Nyugattól. Ilyen volt egy évvel ezelőtt a villamosenergia-elszámolás központosított, számítástechnikai rendszer ellenőrzése alá vont módszere. Sok fogyasztó azonban a mai napig sem érti, hogy miért van esetenként a kézhez kapott számlán több kilowattóra feltüntetve, mint amennyit ténylegesen fogyasztott, s még többen képtelenek felfogni, hogyan is hozhatnák arányba a fogyasztást a befizetésekkel. Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekről, esetekről beszélgettem Csirpák Zoltánnal, a Beregszászi Járási Villamos Hálózat Energiafelügyeleti Osztályának vezetőjével.

– Hogyan történhet meg, hogy némelyik fogyasztónak kétszer számlázzák ki ugyanazt a villanyóraállást?

– Minden hónap negyedikéig igyekszünk leadni a postának a számlákat, hogy azok legkésőbb a hónap 15. napjáig eljussanak a fogyasztókhoz. Ahhoz, hogy a munkatársaink elsejére leadhassák azt a 26 ezer számlát, amit a Beregszászi járás lakosaihoz juttat el a posta, már előző hónap 25-én el kell kezdeni a számlák kiállítását. Ezért fordulhat elő, hogy aki eddig az időpontig nem fizette ki az előző havi számlát, az ugyanazt az óraállást kapja kézhez a következő hónapban is, hiszen a gép szerint ebben az időpontban még nem egyenlítette ki tartozását. Ezért kérjük a lakosokat, hogy a számla kézhezvételétől számított legrövidebb időn belül fizessék be az összeget a takarékbankba.

– Mi a teendő, ha valaki mégis kétszer kapja meg ugyanazt a számlát?

– Nem kell kétségbe esni, mert ha valaki mégis kétszer fizeti be ugyanannak a villanyóraállásnak a díját, akkor sem vész el a pénze, mivel a számítógép azt két befizetett egységnek veszi, a következő számlán az adott egységet átlépi, és a következőt küldi ki. Például két 50 kW-os számla esetén 5600 kW-os villanyóraállás mellett a következő számla már 5700 kW-tól fog kezdődni, nem pedig 5650-től.

– Mi történik abban az esetben, ha valaki jóval előrébb/hátrébb tart a befizetések terén, mint ahogyan azt villanyórájának állása indokolja?

– A fogyasztókkal kötött szerződésnek megfelelően, munkatársaink évente két-három alkalommal egyeztetik a villanyórák állását. Ha valakinek többet mutat az órája, akkor azt egy számlán, egy összegben számlázzuk ki. De ugyanezt a fogyasztó is megteheti, mert bevezettünk egy új mezőt a számlán, ahová a fogyasztó beírhatja a villanyóra állását. Többlet esetén hasonló az eljárás.

– Mi a helyzet a szubvenciósokkal?

– Sajnos a szubvencióra vonatkozó rendelkezések nem teljesen egyértelműek, ami számunkra is gyakran okoz gondot. Például előfordul, hogy a szubvenciós osztály megadta egy évre a szubvenciót, majd a fűtési szezon lejárta után egyszerűen megvonta azt. Szinte automatikus oka ez a félreértéseknek, kiváltva ezzel a fogyasztók elégedetlenségét.

– Sokan panaszolják, hogy nem értik meg ukránul, hogy mit is tartalmaz a szerződés. Hogyan lehetne orvosolni ezt a problémát?

– Kezdetben nem volt érkezésünk a szerződések magyar változatát elkészíteni, de most már akár magyar nyelvű szerződést is tudunk kötni azokkal, akik igénylik ezt.

karmacsi