Németh Zsolt: Fontos, hogy az ukrajnai helyzetre változatlanul figyeljen a nemzetközi közösség

2014. október 23., 18:36

A legfontosabb feladat, hogy Ukrajnára változatlanul figyeljen a nemzetközi közösség – mondta Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerdán az MTI-nek.

A külügyi bizottság zárt ülésen foglalkozott az ukrajnai helyzettel, amelyről Mizsei Kálmán, az EU ukrajnai civil missziójának vezetője és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke adott tájékoztatást.

Az ülés után nyilatkozva Németh Zsolt a nemzetközi figyelem fenntartását különösen a jelenlegi bonyolult világpolitikai helyzet miatt nevezte fontosnak. E figyelem fenntartásának az a célja, hogy a minszki tűzszünetet érvényesíteni tudja a nemzetközi közösség, a béke megteremtése nélkülözhetetlen – mutatott rá.

Véleménye szerint javult ugyan a biztonsági helyzet Kelet-Ukrajnában az elmúlt hetekben, de még mindig nem megfelelő. Ezért is fontos feladat a tűzszüneti megállapodásban foglalt célok érvényesítése – magyarázta.

A külügyi bizottság elnöke arról is beszélt, hogy a hétvégi választások megteremtik az új ukrán törvényhozás legitimitását. A jelenlegi információk alapján bízni lehet benne, hogy ez a választás törvényes, érvényes és a nemzetközi közösség által elismert lesz, ha semmilyen rendkívüli esemény nem történik az elkövetkező napokban – mondta.

Németh Zsolt kijelentette: remélhetőleg a kárpátaljai magyarok is nagy számban vesznek majd részt a választásokon. A kárpátaljai magyaroknak megállapodásuk van Petro Porosenko ukrán államfő pártjával (Petro Porosenko Blokkja), és a párt listájának 62. helyén szerepel a kárpátaljai magyarok képviseletében Brenzovics László – utalt rá. Hozzátette: a KMKSZ elnökének jó esélye van arra, hogy mandátumot szerez, és a magyarok részvétele a választáson a megállapodásban foglalt több pont megvalósulásához is hozzásegíthet.

Kiemelte: a kárpátaljai magyarok jelenleg biztonságban vannak, és hosszú távon a biztonságukhoz, a jogaik kiterjesztéséhez nagyon fontos a közigazgatási reform sikeres végigvitele. Nagy hangsúlyt kell helyezni az elkövetkező időszakban arra, hogy segítsék e reform sikeres megvalósítását – értékelte Németh Zsolt.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)