Meghosszabbították az EBESZ-megfigyelők megbízatását

2014. október 23., 13:28

Egy hónappal meghosszabbították az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő missziójának mandátumát – jelentette be szerdán a nemzetközi szervezet.

A megfigyelők feladata az Oroszország és Ukrajna közötti határ ellenőrzése. A tájékoztatás szerint az EBESZ tagállamai úgy döntöttek, hogy a gukovói és donyecki határátkelőket ellenőrző misszió mandátumát november 23-ig hosszabbítják meg.

Egy magas rangú amerikai tisztségviselő, Jennifer Bosworth az EBESZ tanácskozásán azzal vádolta meg Oroszországot, hogy „indokolatlanul korlátozza” a nemzetközi szervezet megfigyelőit, akik továbbra is mindössze két határállomáson ellenőrizhetik a forgalmat. Bosworth szerint a két ország közötti 2300 kilométeres határszakaszból így mindössze egy kilométert tudnak megfigyelni.

Moszkva egyelőre nem kommentálta az amerikai felszólalást.

A harcok szüneteltetéséről Kijev és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok képviselői által szeptemberben aláírt jegyzőkönyv értelmében az EBESZ-nek kell biztosítania a fegyvernyugvás ellenőrzését, valamint az ukrán–orosz államhatár állandó ellenőrzését is.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)