Építési moratóriumot vezetnének be a világörökségi objektumok körül Kárpátalján

2014. október 23., 19:31

Ukrajna Miniszteri Kabinetje október 22-i ülésén hagyta jóvá az Építési moratórium bevezetéséről a világörökség objektumainak védelmi (puffer) övezeteiben és a környező területeken, valamint a történelmileg kialakult településrészeken, amelyek szerepelnek Ukrajna történelmi településeinek jegyzékében című törvénytervezetet– közölte a Kulturális Minisztérium sajtóosztálya nyomán a Zakarpattya Online.

Jevhen Niscsuk tárcavezető szerint a moratórium bevezetése a közvélemény részéről megfogalmazódott követelés.

„Már hosszú ideje szembesülünk a törvénytelen beépítések problémájával azokon a területeken, amelyek az ukrán és a világörökség részét képezik. Ez elsősorban Kijev, Lemberg, Kárpátalja, Ivano-Frankivszk, Csernyivci megyékre és Kijevre vonatkozik, ahol a világörökségi objektumok túlnyomó többsége található. Egyúttal ez Ukrajna kötelezettsége is az UNESCO-val szemben” – jelezte a miniszter.

Jevhen Niscsuk meggyőződésének adott hangot, hogy a törvénytervezet elfogadása fontos lépés, amely lehetővé teszi, hogy megőrizzék a történelmi emlékhelyeket eredeti alakjukban.

A minisztériumi közlemény szerint a törvénytervezet elfogadása a kulturális világörökség objektumainak megőrzése mellett felgyorsítja a határkijelölést és a hasznosítási szabályok kidolgozásának és jóváhagyásának folyamatát a kulturális örökségvédelmi övezetek és az Ukrajna történelmi településeinek jegyzékében szereplő települések övezeteinek esetében, illetve rögzítésüket a település- és területrendezési dokumentumokban.

Kárpátaljáról két páratlan faépítmény, az uzsoki Szent Mihály arkangyal-templom és a kőrösmezői Jézus mennybemenetele-templom szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Emellett az UNESCO természeti világörökségének részét képezik a Kárpátok ősbükkösei a Kárpáti Bioszféra Rezervátumban.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)