Ukrán szakértő szerint újabb orosz konvoj hatolt be az országba

2014. október 22., 19:27

Újabb, katonai járművekből álló konvoj lépett be Oroszországból Ukrajnába, mintegy félezer katonával, akik az orosz fegyveres erőknél rendszeresített, de jelzések nélküli egyenruhát viseltek – tette közzé Facebook-oldalán szerdán Dmitro Timcsuk ukrán katonai szakértő.

A szakértő – akinek Információs Ellenállás nevű szervezete adatokat, információkat gyűjt a kelet-ukrajnai harcok sújtotta övezetből – azt írta, hogy a teherautókból, valamint mintegy ötven harckocsiból és páncélozott harcjárműből álló konvoj a Donyeckhez közeli Amvroszijivka településnél lépte át az ukrán határt, egy olyan szakaszon, amely a Moszkva által támogatott szeparatisták ellenőrzése alatt áll.

Timcsuk értesülései szerint a konvoj egy része Amvroszijivkában maradt, mintegy 30 jármű és 300 katona viszont továbbhaladt az ország belseje felé, Komszomolszke település irányában.

Facebook-oldalán Timcsuk arról is beszámol, hogy Donyeck városába ismét az orosz hadsereghez tartozó katonák érkeztek: az Omszkban állomásozó különleges felderítő alakulat, valamint a kosztromai 331-es légideszant egység tagjai. Emlékeztetett arra, hogy Donyeckből korábban kivonták az orosz katonákat.

A szakértő beszámolója alapján észlelték, hogy a Donyecktől délre fekvő Volnovaha térségébe is erősítés és újabb haditechnikai, főként tüzérségi eszközök érkeztek az oroszbarát szakadár erőkhöz.

Ezenkívül új logisztikai útvonal létrehozását is észlelték az orosz határtól a Donyecktől északra fekvő Debalceve település irányába, amelynek ellenőrzéséért hetek óta folynak a harcok az ukrán fegyveres erők és a szeparatista egységek között.

Timcsuk megjegyezte, hogy a Debalcevénél harcoló szeparatista alakulatokat eddig az önhatalmúlag kikiáltott szakadár „Donyecki Népköztársaság” látta el fegyver-, lőszer- és élelmiszer-utánpótlással.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)