Tavaly 309 nőnél diagnosztizáltak emlőrákot Kárpátalján

2014. október 21., 19:01

Kárpátalján 2013-ban 309 esetben (2010-ben 206 esetben) regisztráltak első ízben diagnosztizált rosszindulatú emlődaganatot – írja a mukachevo.net.

A megyében a profilaktikai vizsgálatok során állapították meg a kórt a beteg nők 65 százalékánál (országosan 53,7 százalékánál).

Ukrajnában a nőknél az emlőrák az első helyen áll a daganatos megbetegedések és az onkológiai halálozás tekintetében. Tavaly, azaz 2013-ban rosszindulatú emlődaganattal 16 577 nőt tartottak nyilván az országban.

A profilaktikai, azaz megelőző intézkedések célja a rosszindulatú daganatok korai felfedezése. A korai diagnosztizálást célzó vizsgálatok fő módszerei a megyében a mammográfia, az emlőmirigyek ultrahangos, klinikai vizsgálata – írja a mukachevo.net.

Kárpátalján összesen 195 400 negyven és hatvanöt év közötti, azaz a rizikócsoportba tartozó nő él. A megyében 1000 ebbe a korcsoportba tartozó személyre 30 elvégzett mammográfiai vizsgálat esik. A cikk szerint a nőnemű lakosságnak az emlőrák korai diagnosztizálására vonatkozó elégtelen tájékozottságával magyarázható, hogy 2013-ban 24 százalék (országosan 20,7 százalék) volt az elhanyagolt daganatos betegségek aránya.

A Kárpátaljai Megyei Klinikai Szakrendelőben bevezették a hormonális állapot receptorainak, a rosszindulatú daganatok markereinek diagnosztikáját a diagnosztizálásra és a kezelési taktika meghatározására, a gyógykezelés hatékonyságának értékelésére. Rosszindulatú emlődaganatok esetén szervmegóvó műtéteket is végrehajtanak.

Az emlőrák nem idejében történő diagnosztizálásának oka 70 százalékban arra vezethető vissza, hogy a betegek későn fordulnak orvoshoz, illetve hiányzik a profilaktikai vizsgálat.

A Kárpátaljai Amazonok (Амазонки Закарпаття) társadalmi szervezettel évente rendeznek közös akciókat a szakemberek az emlőrák elleni küzdelem országos napja alkalmából.

Mammográfiai vizsgálatokat a megyében az alábbi helyeken végeznek:

- Kárpátaljai Megyei Klinikai Szakrendelő, Ungvár, Brodlakovics u. 2;

- Kárpátaljai Megyei Klinikai Kórház, Ungvár, Kaposi u. 22;

- Városi Klinikai Kórház, Ungvár, Gribojedov u. 20;

- Munkácsi Központi Járási Kórház, Munkács, Pirogov u. 4/A;

- Beregszászi Központi Járási Kórház, Beregszász, Linner u. 2;

- Keresztény Diagnosztikai Központ, Munkács, Újraegyesülés (Возз’єднання) u. 25.

- Nagyszőlősi Központi Járási Kórház, Nagyszőlős, Kórház (Лікарняна ) u. 13;

- Rahói Központi Járási Kórház, Rahó, Karpatszka u. 3;

- Técsői Központi Járási Kórház, Técső, Októberi u. 4;

- Huszti Központi Járási Kórház, Huszt, I. Franko u. 113.

(mukachevo.net/Kárpátalja)