Kijev: Oroszország nem vonta vissza csapatait az ukrán határtól

2014. október 21., 18:29

Az orosz csapatok java része állítólagos befejezett hadgyakorlatuk után sem vonult vissza az ukrán határtól – jelentette ki Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szóvivője kedden szokásos napi sajtótájékoztatóján.

Múlt csütörtökön a NATO egyik magas rangú katonai vezetője is úgy nyilatkozott, hogy az atlanti szövetség nem tapasztalt jelentős csapatmozgást, amely megerősítené Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az ukrán határnál felvonultatott 17 600 katona kivonásával kapcsolatos bejelentését. Putyin állítólag október 11-én adott utasítást az Ukrajnával határos délnyugat-oroszországi Rosztovi területre nyár óta felvonultatott orosz csapatok visszavonására.

Liszenko cáfolta a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet azon vádját, miszerint az ukrán hadsereg úgynevezett kazettás tüzérségi lövedékeket vetett volna be a Kelet-Ukrajnában folyó harcokban. Leszögezte, hogy az ukrán fegyveres erők nem használnak nemzetközileg tiltott fegyvereket, így kazettás lőszereket sem. A szóvivő ezt az oroszbarát szakadárok által terjesztett dezinformációnak nevezte. Kedden közzétett jelentésében a HRW azzal vádolta meg az ukrán kormányt, hogy október elején Donyeckben és környékén több mint egy tucat településén vetett be kazettás lőszereket.

A tisztségviselő beszámolt arról, hogy az elmúlt 24 óra alatt négy ukrán katona sebesült meg a harcokban. Közölte továbbá, hogy a Luhanszkhoz közeli, a megyeszékhelytől északra lévő térségben található Szmile falunál az elmúlt két nap alatt súlyos veszteségeket szenvedtek az oroszbarát szakadár erők, és emiatt egyelőre felhagytak a támadásokkal.

Előző nap Liszenko arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erőknek sikerült megakadályozniuk, hogy a szeparatista fegyveresek bekerítsék őket Scsasztya településnél. A szakadárok Szmile faluba próbáltak behatolni, és onnan ostromgyűrűbe zárni az ukrán egységeket, de utóbbiak visszavonulásra kényszerítették a támadókat.

Liszenko tájékoztatott arról is, hogy a szeparatisták egyoldalúan leállították a fogolycserék folyamatát. Szavai szerint a fogolycserékkel foglalkozó kijevi központ ugyanakkor folytatja munkáját a szakadárok fogságába esettek felkutatására, és nem adja fel, hogy újra tárgyaljon szabadon engedésükről a szakadár csoportokkal.

Irina Herascsenko, a kelet-ukrajnai konfliktus rendezéséért felelős elnöki megbízott kedden közölte, hogy a fogolycseréről szóló szeptember eleji minszki megegyezés alapján eddig összesen 822 személyt szabadítottak ki a szakadárok fogságából. Hozzátette, hogy az ukrán biztonsági szolgálat jelenleg mintegy 2500 eltűnt vagy fogságban lévő személyt tart nyilván.

(MTI/Kárpátalja)