Cáfolat: senkit sem visznek a szavazókörzetből katonának

2014. október 20., 20:08

Kárpátalján a választások meghiúsítása céljából olyan híreszteléseket terjesztenek, miszerint a szavazókörzetekben törvénytelenül férfiakat szándékoznak elfogdosni, hogy akaratuk ellenére Kelet-Ukrajnába küldjék őket katonai szolgálatra – jelentette a mukachevo.net.

A portál idézi a Kárpátaljai Megyei Választási Bizottság sajtócsoportjának hivatalos közleményét, mely szerint Ukrajna törvénye A hadkötelességről és a katonai szolgálatról, illetve Ukrajna Elnökének vonatkozó rendeletei alapján Kárpátalján 2014. október 1. és 2014. november 30. között tart a polgárok esedékes behívása a kötelező sorkatonai szolgálatra. Október 1-jétől valóban megkezdték munkájukat a városi és a járási sorozóbizottságok, ahol a sorkötelesek egészségügyi vizsgálaton esnek át a katonai szolgálatra való alkalmasságuk megállapítása végett, illetve pontosítják a sorkatonai szolgálat alóli felmentéssel kapcsolatban nyilvántartott adatokat. Jelen helyzet szerint nem fordult elő, hogy bárkit sorkatonai szolgálatra irányítottak volna az ukrán fegyveres erőkhöz. Sőt, a megyei toborzási gyülekezési pontot működésbe sem hozták – olvasható a mukachevo.net-en.

A portál által idézett közlemény hozzáteszi, hogy jelenleg a részleges mozgósítás keretében sem hívnak be katonaköteleseket, pillanatnyilag a szerződéskötés az egyedüli módja annak, hogy valaki megkezdje katonai szolgálatát.

A Kárpátaljai Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság vezetése felszólítja a vidék lakosságát, hogy amennyiben ismeretlen személyek részéről olyan provokatív híresztelésekkel vagy cselekményekkel találkoznának, amelyek kompromittálják a katonákat a sorkötelesek törvénytelen „elfogdosásával” összefüggésben, haladéktalanul forduljanak a rendvédelmi szervekhez. Mindenkinek meg kell értenie, hogy ezek a híresztelések a társadalmi rend és a választási folyamat megzavarását szolgálják a megye területén – áll egyebek mellett a közleményben.

(mukachevo.net/Kárpátalja)