Nem lesz parlamenti választás a Donyec-medence 14 körzetében

2014. október 18., 16:00

„Biztosan nem lesz parlamenti választás” október 26-án a kelet-ukrajnai Donyec-medence 32 választókörzetéből 14-ben – jelentette be pénteken Kijevben Mihajlo Ohendovszkij, a központi választási bizottság (CVK) elnöke.

A tisztségviselő szerint az oroszbarát szakadárok által megszállt területeken nem lehet megrendezni a parlamenti választásokat. Eszerint Donyeck megye 21 körzetéből 8-ban, Luhanszk megye 11 körzetéből pedig 6-ban már most teljesen biztos, hogy nem tudnak majd az ott élők szavazni – mondta.

Hozzáfűzte, hogy Donyeck megye három választókörzete esetében bizonytalan, lesz-e választás. A három problémás körzet Donyeck városának egyik peremvidéke, valamint Horlivka és Jenakijeve, ezek területén ugyanis jelenleg harcok dúlnak.

Luhanszk megye esetében hat körzetben azért nem tudják megrendezni a választásokat, mert nem alakultak meg a helyi választási bizottságok. Ezek a megyeszékhely két körzete, valamint Krasznij Lucs, Krasznodon, Alcsevszk és Szeverodonyeck körzetei.

A kelet-ukrajnai szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott luhanszki és donyecki „népköztársaságok” vezetői több ízben leszögezték, hogy az ellenőrzésük alatt álló területeken nem engedik megrendezni a jövő vasárnapra kiírt országos parlamenti választást. Ehelyett saját általános, azaz parlamenti és elnökválasztást kívánnak rendezni november 2-án. Ez alapján elutasítják azt is, hogy december 7-én helyhatósági választásokat rendezzenek a két megye egyes területein, ahogy azt Kijevben elhatározták.

Petro Porosenko államfő csütörtökön írta alá a kijevi parlament által elfogadott törvényt a két kelet-ukrajnai megye egyes területeinek különleges jogállásáról. Ez a jogszabály három évre biztosítana különleges státust – vagyis a központi vezetéstől független önkormányzást és ehhez kapcsolódóan különleges jogokat – Donyeck és Luhanszk megye azon területeinek, amelyek most a szakadárok ellenőrzése alatt állnak. A különleges státust azonban a törvény értelmében a közigazgatási egységek csak azután kapnák meg, miután előrehozott helyhatósági választásokon új önkormányzatokat és helyi vezetőket választanának, ennek időpontjául pedig a jogszabályban december 7-ét jelölték meg.

A donyecki és luhanszki „népköztársaságok” vezetői ezt elutasítják, és továbbra is saját, november 2-i választásuk megtartásához ragaszkodnak, amelyet viszont Kijev – mint már jelezte – nem fog elfogadni, mivel a szakadár „népköztársaságokat” illegitimnek, a területüket pedig az Ukrán állam részének tekinti.

A donyecki szeparatista vezetőkhöz hasonlóan Alekszij Karjakin, a „Luhanszki Népköztársaság” „parlamenti elnöke” is kijelentette pénteken az orosz állami hírügynökségnek adott nyilatkozatában, hogy elfogadhatatlannak tartja a különleges jogállásról szóló törvényt.

„A törvény lényege, hogy mi az ukrán állam részei maradunk, ezt azonban mi egyértelműen elutasítjuk. Az emberek kifejezték akaratukat a május 11-én tartott népszavazáson. A nép meghozta döntését, és ezt a kijevi vezetésnek el kell fogadnia” – szögezte le, utalva arra az ukrán alkotmánnyal és minden egyéb törvénnyel ellentétes referendumra, amelyet a szeparatisták Donyeck és Luhanszk megyében tartottak, és amelynek eredményét sem Kijev, sem a nemzetközi közösség nem fogadta el legitimnek.

(MTI/Kárpátalja)