Az ungvári választókörzet a legproblémásabbak közé tartozik

2014. október 18., 15:44

Az idei parlamenti választások legproblémásabb körzeteinek listáját az Ukrán Választók Bizottsága (KVU) civil szervezet álíltotta össze saját megfigyelései alapján, s az eredményeket egy infografika segítségével is szemléltette – közölte a mukachevo.net.

A KVU tájékoztatása szerint a legtöbb problémás választókörzet Harkiv (8 körzet), Zsitomir (6 körzet) és Mikolajiv (6 körzet) megyékben található.

A civil szervezet által készített infografikán a 68. számú, Ungvár központú választókörzetet is vörös színnel jelölték, ami a szabálytalanságok nagy számát hivatott jelezni. Szabálytalanságon adott esetben a választópolgárok közvetett megvesztegetését, a lejárató propagandát értik, illetve azt, hogy fennáll a veszélye a választók közvetlen megvesztegetésének a szavazás napján.

A KVU felhívja a figyelmet arra, hogy a legtöbb szabálytalanságot az egymandátumú választókörzetekben tapasztalták. Szerintük ez a helyzet bizonyítja, hogy milyen veszélyekkel jár a vegyes választási rendszer. A szervezetnél emlékeztetnek, hogy a nyílt listás arányos választási rendszer bevezetését szorgalmazzák.

(mukachevo.net/Kárpátalja)