Háborús övezetben élő gyerekeknek gyűjtöttek Ungváron

2014. október 1., 08:30

Az ungvári magyar gimnázium tanulói és tanárai gyűjtöttek adományokat a kelet-ukrajnai háborús övezetben élő gyerekeknek és az ukrán katonáknak.

A gimnázium egyik tanulója a Duna Híradónak arról beszélt, együtt érez a háborús területen élőkkel. „El tudom képzelni, hogy milyen nehéz helyzetben vannak, és remélem, tudok enyhíteni ezen” – mondta a Híradónak Bodnár Csenge, aki egy cipősdobozban iskolai felszereléseket és tisztasági szereket válogatott össze egy kislánynak.

A Kárpátalján meghirdetett Gyerekek a békéért és az egységes Ukrajnáért akcióhoz nemcsak a diákok, hanem a tanárok is csatlakoztak. Az ungvári magyar gimnázium pedagógusai 50 ezer forintnak megfelelő összeget gyűjtöttek össze. Az iskola igazgató-helyettese elmondta: a segélycsomagokat igyekeztek hasznos dolgokkal megtölteni.

„Azt az információt kaptuk, hogy szerdán 50 ember indul Kárpátaljáról Artemovszk városba, lakóinak szeretnénk egy kis örömet szerezni azzal, amit összegyűjtöttünk. A tanárok pénzt, egynapi fizetésüket ajánlották fel, amiből meleg ruhákat vettünk és élelmiszert” – magyarázta Polyák Éva.

Ukrajna keleti részén a néhány hete meghirdetett tűzszünet ellenére is tovább folynak a harcok. A kárpátaljai magyar gimnazisták 70 segélycsomaggal segítik a kelet-ukrajnai iskolásokat és az ott szolgálatot teljesítő kárpátaljai katonákat.

(Duna Híradó/hirado.hu/Kárpátalja)