Változnak a lakossági gázfogyasztás normái

2014. szeptember 30., 14:57

A Zakarpatgaz megyei gázszolgáltató társaság honlapján olvasható tájékoztatás szerint a Miniszteri Kabinet №409-es, 2014. augusztus 6-án elfogadott Az állami szociális szabványok megállapításáról a lakhatás és a kommunális szolgáltatások terén című rendeletével módosította saját korábbi, még 1996. 06. 08-án született № 619-es, A lakossági földgázfogyasztási normák megállapításáról gázóra hiányában című rendeletét, illetve az 1996. 08. 01-jei №879-es, Az azon polgárok által igénybe vehető lakhatási és kommunális szolgáltatások normáinak megállapításáról, akik kedvezményekkel rendelkeznek a fizetésük tekintetében című rendeletet.

Az új rendelet megállapítja a lakhatási és kommunális szolgáltatások azon normáit, amelyek fizetéséhez az állam kedvezményt (szubszidiót) biztosít:

- gáztűzhely megléte esetén, amennyiben nincs központi melegvízellátás és gázüzemű vízmelegítő – 9 m³ egy személyre havonta;

- gáztűzhely és gázüzemű vízmelegítő esetén – 18 m³ egy személyre havonta;

- földgáz felhasználása esetén az autonóm fűtési rendszerhez – 7 m³ földgáz 1 m² fűtött területre havonta a fűtési idényben.

Az új normák 2014. október 1-jével léptek hatályba, s értelemszerűen változik a jogosultak által igénybe vehető támogatás is. A támogatásnak az új normák alapján történő kiszámítására a Zakarpatgaz internetes honlapján – zakgaz.com – olvashatunk példákat.

(zakgaz.com/Kárpátalja)