Ezernél több támadás érte a fegyveres erőket a tűzszüneti megállapodás óta

2014. szeptember 30., 17:16

A kelet-ukrajnai tűzszüneti megállapodás életbe lépése, szeptember 5. óta a Moszkva-barát szakadár lázadók ezernél több támadást hajtottak végre az ukrán fegyveres erők ellen – közölte kedden Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője.

A kelet-ukrajnai harci fejleményeket nyomon követő szakértő – akit gyakran idéz a kijevi média – Facebook-oldalán azt írta, hogy csak az elmúlt 24 óra alatt a „terroristák” több mint 40-szer nyitottak tüzet az ukrán katonákra.

Pattanásig feszült a helyzet a donyecki repülőtérnél, amely a fegyveres válság kirobbanása, április közepe óta az ukrán katonák ellenőrzése alatt áll, holott a megyeközpont, Donyeck városa a szakadárok kezén van. Timcsuk szerint kora reggel a lázadók harckocsikból lőtték a légikikötőt, amelynek környéken száznál több szakadár fegyveres tevékenykedik.

A terrorellenes hadművelet (ATO) parancsnoksága közölte, hogy a szakadárok állandó támadásai ellenére a donyecki repülőtér változatlanul a katonák kezén van. A szakadárok provokációi nem szűnnek – közölte a törzskar, és jelentésében felsorolt négy kisebb kelet-ukrajnai települést, amelyet többször támadtak a szakadárok.

Timcsuk arról is tájékoztatta a közvéleményt, hogy az orosz hadsereg három rakétakomplexumot telepített az ukrajnai határhoz: a Rosztov megyei Petrovka közelében, az ukrán határtól mintegy öt kilométerre vannak a rakéták, típusuk egyelőre nem tisztázott.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)