Az ukrán választók többsége támogatná Ukrajna belépését a NATO-ba

2014. szeptember 30., 08:37

A választásra jogosult ukránok 52 százaléka támogatná országa belépését a NATO-ba, ha most rendeznének népszavazást a kérdésről – derült ki egy hétfőn közzétett felmérésből.

A GfK Ukraine által végzett felmérés szerint a megkérdezettek 19 százaléka ellenzi Ukrajna NATO-csatlakozását. 18 százalék válaszolta azt, hogy nem venne részt a népszavazáson, 10 százalék pedig még nem tudja, hogyan döntene.

Hagyományosan az ország nyugati részében és a fővárosban, Kijevben a legnagyobb a támogatottsága a NATO-csatlakozásnak: a megkérdezettek 73, illetve 71 százaléka helyeselte. Az ország déli és keleti részében viszont az atlanti szövetségbe való belépést mindössze a résztvevők 36, illetve 27 százaléka támogatta.

A férfiak körében Ukrajna NATO-csatlakozása 60 százalékos támogatottságot kapott, míg a nőknek csupán 47 százaléka szeretné az ország belépését a katonai tömbbe.

A felmérést a GfK Ukraine munkatársai szeptember 24. és 28. között végezték telefonos megkeresés útján, 976 nagykorú, választásra jogosult állampolgárt kérdeztek meg.

A Krím Oroszország általi elcsatolása és a kelet-ukrajnai konfliktus kirobbanása óta folyamatosan emelkedik Ukrajna NATO-csatlakozásának támogatottsága az ukrán választók körében. Ez azonban az első, kutatóintézet által végzett országos közvélemény-kutatás, amelynek eredménye szerint a belépés helyeslőinek száma már meghaladta az 50 százalékot.

Petro Porosenko elnök múlt csütörtökön rendeletet adott ki, amelyben utasította az ukrán kormányt: készítse el az ország katonai tömbön kívüli jogállásának megváltoztatásához szükséges törvénymódosításokat, és azt sürgős indítványként terjessze a parlament elé.

Az ukrán kormány augusztus végén határozta el, hogy megszünteti Ukrajna semleges státusát, és felújítja NATO-csatlakozási felkészülését, amelynek folyamatát 2010-ben Viktor Janukovics hivatalából eltávolított volt elnök állíttatta le.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)