Porosenko: fel kell készülni arra az esetre, ha a béketervnek nem sikerül érvényt szerezni

2014. szeptember 22., 07:38

Az ukrán államfő szerint országának fel kell készülnie területe védelmére arra az esetre, ha mégsem sikerül érvényt szerezni a válságrendezést szolgáló béketervnek, de egyedül katonai eszközökkel a háborút nem lehet megnyerni.

Petro Porosenko vasárnap este beszélt erről ukrán újságíróknak adott interjújában.

„Késznek kell állnunk az ország védelmére, ha a béketerv nem működik. Erősítenünk kell védelmi vonalainkat, erősítenünk kell hadseregünket” – hangoztatta Porosenko.

Az államfő bejelentette, hogy a nemzetbiztonsági tanács már döntött egy új katonai doktrína elkészítéséről, már dolgoznak is rajta az illetékes intézetek, és csütörtökön mutatják be a nyilvánosságnak a haderőreformot.

A Ria Novosztyi ezzel kapcsolatosan felhívja a figyelmet arra, hogy az előző katonai doktrínát 2012-ben, a hatalmától megfosztott Viktor Janukovics elnöksége idején fogadták el, a dokumentum semleges státust irányoz elő Ukrajnának, és nem nevez meg olyan országokat, amelyek veszélyt jelentenek rá. Szeptember elején viszont Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök azt mondta, hogy Ukrajnának új védelmi doktrínára van szüksége, amely Oroszországot egyértelműen „agresszornak” nyilvánítja. Jacenyuk törvénytervezetet terjesztett a parlament elé a semleges státus megszüntetéséről és a NATO-hoz való közeledésről.

Az UNIAN hírügynökség szerint Porosenko arról is beszélt hosszú interjújában, hogy a Moszkva-barát szakadárok ellen folytatott kelet-ukrajnai terrorellenes hadműveletben bevetett ukrán haditechnika csaknem 60-65 százaléka megsemmisült, de a hadsereg minden szükséges eszközt – felderítő berendezéseket, lokátorokat – megkapott a nyugati országoktól ahhoz, hogy többszörösére növelje hatékonyságát.

A tűzszünet idején visszavonták azokat az alakulatokat, amelyek az arcvonalban voltak – mondta Porosenko, és közölte, hogy az egyik ilyen egységben szolgált az ő fia is. Az államfő arról is beszélt, hogy kizárólag katonai eszközökkel nem lehet folytatni a háborút Luhanszkban és Donyeckben. Mint mondta: senki se tápláljon hiú reményeket, az ukrán fegyveres erők nem tudnak behatolni ezekbe a városokba, mert minél több katona menne oda, annál több katona érkezne Oroszországból.

Az ukrán államfő közölte, hogy egy pénzalap létrehozását kezdeményezi a Donyec-medence infrastruktúrájának helyreállítására, és ennek érdekében megajánlási konferenciát készít elő. Leszögezte, hogy Kijev kizárólag a törvényesen megválasztott helyi hatalmi szerveknek fog adni erre pénzt. Kijev a költségvetéséből fogja finanszírozni azokat a területeket, ahol béke van, és amelyek az ukrán hatóságok ellenőrzése alatt vannak – szögezte le az ukrán államfő.

(MTI/Kárpátalja)