Megsemmisített egy szakadár csoportot az ukrán hadsereg

2014. szeptember 22., 18:57

Az ukrán fegyveres erők megsemmisítettek vasárnap egy szakadár csoportot, amely támadást intézett a hadsereg állásai ellen a Donyeck és Mariupol között félúton lévő Hranyitne településnél – közölte hétfőn a „terrorellenes” hadművelet sajtószolgálata. Egy szakértő szerint a tűzszünet ellenére Donyeck megye több térségében heves harcok folynak.

Hranyitne környéke az után került a szakadárok ellenőrzése alá, hogy a múlt hónap végén – Kijev állítása szerint – orosz katonai alakulatok hatoltak be Donyeck megye déli részébe, és elfoglalták az Azovi-tenger partján fekvő Novoazovszk városát a stratégiai fontosságú Mariupol közelében. A „terrorellenes” művelet parancsnoksága közölte, hogy a térségben az ukrán fegyveres erők tartják állásaikat és ellenőrző posztjaikat, valamint felkészülnek a hét végi minszki egyezség végrehajtására.

Kijev, Moszkva és a kelet-ukrajnai szakadárok képviselői a fehérorosz fővárosban arról állapodtak meg, hogy 30 kilométer szélességű ütközőzónát hoznak létre a szemben álló erők között. A fegyvermentesített övezetet fő rendeltetése az lenne, hogy biztosítsa a szeptember 5-én kötött tűzszünet betartását.

Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harci eseményeket figyelemmel követő ukrán katonai szakértő hétfőn arról számolt be Facebook-oldalán, hogy az elmúlt egy napban a „terrorellenes” műveletek övezetében az érvényben lévő tűzszünet ellenére legalább negyvenszer támadták meg az ukrán hadsereg állásait a szakadárok és orosz fegyveresek.

A szakértő szerint jelenleg Donyeck, az onnan északkeletre fekvő Debalceve és a déli Mariupol térségében folynak heves harcok, a szakadárok két irányból, délről, az Azovi-tenger partvidéke felől, valamint északról, az általuk ellenőrzött Donyeck és Luhanszk megyei területek irányából egyszerre indítanak támadásokat a kormányerők ellen.

Timcsuk hétfői bejegyzésében azt állította, hogy főként lőszerutánpótlást szállított a szakadároknak a legutóbbi, mintegy 200 teherautóból álló orosz segélykonvoj, amely a múlt hétvégén hatolt be Ukrajna területére, és azóta visszatért Oroszországba.

A TSZN ukrán televízió híradása szerint az éjjel a szeparatista egységek ismét Grad rakéta-sorozatvetőkkel lőtték a donyecki repülőtéren lévő ukrán katonai állásokat. A szakadárok a tűzszünet életbe lépése óta szakadatlanul ostromolják a megyeközpont repterét, saját ellenőrzésük alá akarják vonni.

A Donyeck városát és peremvidékét ért tüzérségi támadások miatt több gázvezeték megsérült. A városvezetés közlése alapján találat ért egy nagy átmérőjű víznyomóvezetéket is, ami miatt a város több kerületében leállt a vezetékes vízszolgáltatás.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)