80 hrivnyát kérnek a méz literjéért a munkácsi vásárban

2014. szeptember 20., 18:11

A jelentős drágulást a kárpátaljai méhészek az idén összegyűjtött szerényebb „mézterméssel”, illetve az általános áremelkedéssel magyarázzák – jegyzi meg a városban a hét végén zajló háromnapos mézfesztiválról beszámoló mukachevo.net.

A Mézünnep címmel megrendezésre kerülő fesztivál immár hagyományossá vált a Latorca-parti városban. A rendezvényre mintegy félszáz, zömében kárpátaljai méhész hozta el méhei munkájának gyümölcsét, de érkeztek termelők az eseményre Ukrajna keletibb régióiból is.

Az eladók által kínált főbb gyógyító „nektárféleségek” a magashegyi, erdei, hajdina-, hárs-, akác- és vegyes méz. Egy liter ára átlagosan 80-90 hrivnya.

A méhészek által kínált egyéb készítmények szintén drágábbak lettek. Így például a méz felhasználásával készülő szeszesital, a medovuha literje 90-100 hrivnyába kerül.

Az ilyenkor elmaradhatatlan szuvenírek és kézművestermékek mellett a vásárban valószínűleg most első ízben ukrán zászlócskákat, címereket, szalagokat stb. is kapni lehet – jegyzi meg a munkácsi portál tudósítója.

(mukachevo.net/Kárpátalja)