A kelet-ukrajnai szeparatisták ragaszkodnak a függetlenséghez

2014. szeptember 19., 16:48

Nem mond le a függetlenségről a donyecki és luhanszki népköztársaság – jelentette ki pénteken Miroszlav Rudenko, a Donyec-medencei népfelkelők parancsnoka a kelet-ukrajnai válság megoldását célzó minszki tárgyalások újabb fordulója előtt.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közvetítésével pénteken helyi idő szerint délután 3 órakor (közép-európai idő szerint délután 2 órakor) kezdődtek megbeszélések az ukrán krízisben érintett felek között a fehérorosz fővárosban.

A konfliktus résztvevői legutóbbi, szeptember 5-én tartott minszki találkozójukon tűzszünetről határoztak, és a megállapodással összhangban az ukrán parlament (Legfelsőbb Tanács) a héten elfogadta a Donyeck és Luhanszk megye egyes területeinek különleges jogállásáról, valamint a kelet-ukrajnai szakadároknak nyújtandó amnesztiáról szóló törvényjavaslatokat, amelyeket Petro Porosenko ukrán államfő nyújtott be. Porosenko a régió függetlenségét azonban elutasítja.

Az ukrán államfő a Barack Obama amerikai elnökkel Washingtonban folytatott megbeszélésen reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a két hete érvénybe lépett tűzszünet „tartós békéhez” vezet majd. A felek közötti fegyvernyugvás azonban meglehetősen törékeny.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)