Akik életüket adták a Hazáért

2014. szeptember 18., 07:00 , 714. szám

Szeptember 14-én a helyi emlékparkban emlékeztek meg az ugocsai Csepe lakói az I. világháború kitörésének századik évfordulójáról, illetve a világháborús harcokban elesett csepei lakosokról.

A megemlékezés a helyi görögkatolikus templomban szentliturgiával vette kezdetét, amelyet Harangozó Miklós csepei görögkatolikus parochus celebrált. Az emlékparkban Szerbák Lenke, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Csepei Alapszervezetének elnöke köszöntötte a jelenlévőket, a meghívott vendégeket és a megemlékezőket. Hangsúlyozta: nem tudni, hány helyi lakos, földműves, iparos volt kénytelen elhagyni otthonát kötelezettsége teljesítése miatt a nagy háború alatt, de közülük 27-en soha nem tértek vissza otthonukba. A háborúban elesettek nevét a Csepei Középiskola diákjai, Fudella Krisztina, Kozeca Leonetta és Rostoka Krisztina idézte fel. Szerbák Lenke emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy az első világháborús emlékmű 1945-ben került át a falu főteréről a görögkatolikus temetőbe, mivel az akkori hatalom nem nézte azt jó szemmel. Az emlékmű négy évvel ezelőtt került vissza eredeti helyére, az emlékparkba, s közös emléket állítottak általa a két világháborúban elhunyt csepei lakosoknak, „Életük adták a Hazáért” feliratú márványtáblával. Hasonló sorsuk volt Csepe testvérközségében, Heteniben (Tiszahetény), és Csomafalva községben is az emlékműveknek, amelyeket sokáig a helyi templom őrzött meg. Heteniben például a templom restaurálása közben bukkantak az emléktáblára.

A továbbiakban a résztvevők elénekelték nemzeti imánkat, a Himnuszt, majd Varga Nikoletta szavalta el Vörösmarty Mihály Szózatát. Kudron Zoltán, a KMKSZ Nagyszőlősi Alapszervezetének elnöke a száz évvel ezelőtti eseményeket elevenítette fel, Tóth Miklós, Csepe polgármestere pedig a jelenleg országunkban folyó eseményeket hasonlította össze az első világháború eseményeivel. A világháború eseményeire emlékezett továbbá beszédében Póka Ferenc, Magyarország beregszászi konzulja is.

A megemlékezés panachidával, az elhunytakért mondott imádsággal zárult.

em