Porosenko: Oroszország „közvetlen és nyílt agressziót” indított Ukrajna ellen

2014. szeptember 1., 20:12

Petro Porosenko ukrán államfő szerint az elmúlt napok eseményei arról tanúskodnak, hogy Oroszország „közvetlen és nyílt” agressziót indított Ukrajna ellen, ami jelentősen megváltoztatja az erőegyensúlyt az ukrán fegyveres erők kárára a harctéren, ahol az ukrán fegyveres erők a moszkvabarát szakadok ellen harcolnak.

„Az elmúlt napokban a helyzet még inkább súlyosbodott, Ukrajna ellen most közvetlen és nyílt agresszió kezdődött a szomszédos ország részéről” – mondta hétfőn Porosenko egy kijevi katonai akadémián tartott beszédében.

Az államfő szerint a kelet-ukrajnai orosz agresszió gyökeresen megváltoztatja a helyzetet a harctéren, nehezebb feladat elé állítja a moszkvabarát szakadárok ellen harcoló ukrán fegyveres erőket.

„Mélyrehatóan elemezzük az elmúlt hét eseményeit, komoly következtetéseket fogunk levonni, ez a személyi kérdésekre is vonatkozik” – mondta Porosenko, és arról beszélt a kadétok előtt, hogy a legutóbbi szociológiai felmérések szerint az ukrán hadsereg a legmegbecsültebb intézménnyé vált Ukrajnában.

Valerij Heletej védelmi miniszter azt mondta, hogy az orosz csapatok nemcsak Donyeckben jelentek meg, hanem a luhanszki repülőtérnél és más kelet-ukrajnai városokban is.

„Oroszországgal harcolunk, és Oroszország dönti el, hogy mi zajlik a Donyec-medencében. Nem terroristákkal tárgyalunk, hanem a Kreml képviselőivel” – mondta Heletej egy tévének adott nyilatkozatában, amelyet hétfőre virradóra idézett az UNIAN hírügynökség.

A tárcavezető tanácsadója, Olekszandr Daniljuk azt mondta, hogy az orosz hadsereg az elmúlt napokban 10-20 ezer katonát vezényelt Ukrajna területére, azokon felül, akiket már korábban is a térségbe küldött.

A „terrorellenes hadművelet” (ATO) törzskara hétfőn arról tájékoztatott, hogy folytatódnak a harcok az ukrán deszantosok és egy orosz harckocsidandár között a luhanszki repülőtérnél, és a moszkvabarát fegyveresek is folyamatosan lövik a katonai ejtőernyősök kezén lévő légikikötőt.

Később azonban Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője bejelentette, hogy az ukrán csapatok parancsot kaptak, hogy hagyják el a luhanszki repülőteret.

A szakadár fegyveresek már vasárnap arról számoltak be, hogy „kiverték” a repülőtérről az Ajdar önkéntes alakulat katonáit.

Liszenko közlése szerint az elmúlt 24 órában a harcokban 7 ukrán katona veszítette életét.

A harctéri helyzetről hasonlóképpen egymásnak szögesen ellentmondó információk érkeznek Kijevből és a szakadárok fellegvárából, Donyeckből. Az ATO azt közölte hétfőn reggel, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt egy napban 80 szakadárt öltek meg, és megsemmisítették négy katonai járművüket.

A „Donyecki Népköztársaság” fegyveres ellenállóinak törzskara azt közölte, hogy az ukrán tüzérség a luhanszki repülőtér elleni támadásokban a nemzetközi egyezményekben tiltott „kazettás lőszereket” vetett be. Az oroszbarát szakadárok már korábban is többször azt állították, hogy az ukrán hadsereg a harcokban kazettás (fürtös) bombákat is felhasznál.

A szakadárok azt is közölték, hogy a luhanszki repülőtérnél folyó harcok során 13 ukrán deszantost foglyul ejtettek, az ukrán hadsereg vesztesége halottakban és sebesültekben pedig mintegy 100 fő.

Ugyancsak a szakadárok arról tájékoztatták a RIA Novosztyi orosz hírügynökséget, hogy átadtak az ukrán hatóságoknak 330 hadifoglyot, 72 sebesültet, illetve 35 elesett ukrán katona holttestét.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)