Ukrán parancsnok: orosz foglyokat ejtettek Ilovajszknál

2014. augusztus 30., 10:05

A katonák visszaverték a támadást és 12 foglyot ejtettek – közölte pénteken a Facebookon Szemen Szemencsenko, a térségben harcoló Donbasz önkéntes alakulat parancsnoka.

Szavai szerint telefonon beszélt az egyik egységük vezetőjével, aki elmondta neki, hogy miután kitörtek a városból, akkor érte őket a gyalogsági és harckocsitámadás.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szóvivője pénteki kijevi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a szakadárok semmiféle humanitárius folyosót nem nyitottak Ilovajszknál, ahol néhány egységet körbezárva tartanak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök este felszólította a kelet-ukrajnai szakadárokat, hogy nyissanak humanitárius folyosót, és hagyják távozni a bekerített ukrán katonákat. Péntek reggel Olekszandr Zaharcsenko, a szakadárok önhatalmúlag kikiáltott „Donyecki Népköztársaságának miniszterelnöke” a Rosszija 24 orosz állami hírtévének nyilatkozva közölte, hogy készek Putyin kérésének eleget tenni.

Szerhij Melnicsuk, az Ajdar önkéntes alakulat parancsnoka közben a YouTube videomegosztó portálon keresztül arról tájékoztatott, hogy zászlóaljának tagjai Luhanszk városa mellett két falu feladására kényszerültek. Szavai szerint azért kellett kivonulniuk Novoszvitlivka és Hrjascsuvate településekről, mert többszörös túlerővel találták szembe magukat. A településeken végzett pusztítások szerinte arra utalnak, hogy korábban Csecsenföldön bevetett orosz egységek is bekapcsolódtak a harcokba.

Azt mondta, hogy Luhanszkban riasztó a helyzet. Feltételezése szerint a városban orosz harckocsizó és légideszantos egységek vannak, komoly hadieszközökkel. „Minden tüzérségi lövedék pontosan célba talál, ami arra utal, hogy műholdas felderítés és pilóta nélküli felderítő gépek segítségével mérik be a célt” – tette hozzá.

A parancsnok szavai szerint a két falut teljesen lerombolták.

Súlyos veszteségekről számolt be a Nemzeti Gárda sajtószolgálata. Egy csapatuk a Donyeck és Luhanszk megye határvidékén lévő Debalceve településről Uhlehorszk felé tartott, hogy erősítést biztosítson a „terrorellenes” erőknek, amikor támadás érte őket. Harc közben a gárda négy tagja elesett és 19 megsebesült.

Az RNBO szóvivőjének közlése szerint a „terrorellenes” hadművelet kezdete, április közepe óta összesen 789 ukrán katona vesztette életét. Az elmúlt 24 órában tízen estek el és 30-an sebesültek meg.

Az ENSZ adatai alapján ez idő alatt összesen 2593-an vesztették életüket a Donyec-medencében. A Donyeck megyében feltehetően rakétatalálat miatt lezuhant malajziai utasszállító áldozatait is beleszámolva ez a szám már megközelíti a háromezret - mondta pénteken Kijevben Ivan Simonovic, az ENSZ emberi jogi kérdésekben illetékes főtitkárhelyettese.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)