A NATO nem tervez közvetlen katonai beavatkozást Ukrajnában

2014. augusztus 30., 12:43

A NATO-tagországok nem terveznek közvetlen katonai beavatkozást az ukrajnai válság rendezése érdekében – mondta Alexander Vershbow, az észak-atlanti szövetség amerikai főtitkárhelyettese.

A politikus az amerikai NPR közszolgálati rádiónak nyilatkozott helyi idő szerint péntek este. Hangsúlyozta, hogy a NATO esetleges katonai beavatkozása az Ukrajna délkeleti részén kialakult helyzetben konfliktust robbanthatna ki Oroszországgal. Hozzátette, Barack Obama amerikai elnök sem, de a szövetség tagországainak vezetői sem beszélnek a NATO közvetlen katonai beavatkozásáról.

Szerinte a Nyugat gazdasági szankciókkal próbál hatni Oroszországra. „Ebben a helyzetben arra törekszünk, hogy gazdasági büntetőintézkedésekkel elszigeteljük Oroszországot. Így valódi politikai megoldást érhetünk el Ukrajna szuverenitásának és területi egységének helyreállítása érdekében” – mondta.

Vershbow kiemelte: a kijevi hatóságok sem fordultak olyan kérelemmel az észak-atlanti szövetséghez, hogy az katonailag közvetlenül beavatkozzon. „Ukrajna teljesen világosan értésre adta, nem várja azt, hogy jöjjön valaki, és helyette folytasson harcot. Az ukrán hatóságok csupán támogatást kérnek fegyveres erőiknek” – jelentette ki Alexander Vershbow, aki 2001-től négy éven át volt az Egyesült Államok nagykövete Moszkvában.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)