Dupelics a nem létező óriásplakátok miatt távozott?

2014. augusztus 30., 12:44

Augusztus 29-én távozott hivatalából Volodimir Dupelics, a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció (ODA) információs tevékenységért és társadalmi kommunikációért felelős főosztályának vezetője – jelentette a mukachevo.net. A portál hivatalbeli forrására hivatkozva azt írta, a távozó főosztályvezető volt a felelős azért a hazafias tartalmú társadalmi hirdetésért, amelynek elkészítéséhez egy krími orosz katona fotóját használták fel.

A Kárpátalja Online is beszámolt arról augusztus 28-án, hogy a mukachevo.net közölte: a megyei adminisztráció óriásplakátot készíttetett, amely egy katonát és Kárpátalja címerét ábrázolta, mellettük az „Україні - бути! Спасибі, патріоте!” (Ukrajnának lennie kell! Köszönet, hazafi!) szöveggel. A munkácsi portál szerint ugyanakkor hozzáértők megállapították, hogy az óriásplakáthoz felhasznált fotó nem ukrán katonát ábrázol, hanem egy az orosz fegyveres erők felszerelését viselő személyt, vagyis egy úgynevezett zöld emberkét, pontosabban megszállót. A mukachevo.net úgy tudja, a fotót a Reuters perevalnei (Krím) fotóriportere készítette, s egy Tigr típusú orosz katonai terepjárót ábrázol.

A Novini Zakarpattya ugyanakkor azt írta, hogy a megyei adminisztrációnál cáfolták az óriásplakátra vonatkozó értesülést. Az ungvári portál saját ODA-beli forrásaira hivatkozva közölte, Luncsenko kormányzó valóban utasítást adott ukrán katonákat ábrázoló óriásplakátok elkészítésére és kihelyezésükre a megye egész területén. Ugyanakkor a mukachevo.net által közzétett plakáttervet az orosz katonával akkor látták először a megyei adminisztrációban. A Novini Zakarpattyánál emlékeztettek, hogy a munkácsi médium nem első alkalommal adott közre olyan hírt, amelynek semmi köze a valósághoz, s a mostani esetet a plakáttal a parlamenti választások közeledésével hozták összefüggésbe.

Az ODA részéről egyelőre nem erősítették meg a Dupelics távozásáról szóló értesülést, de nem is cáfolták azt.

(mukachevo.net/transkarpatia.net/Kárpátalja)