Porosenko a békekötés szándékával utazik Minszkbe

2014. augusztus 22., 08:51

Szavai szerint a békéről készül tárgyalni Minszkben augusztus 26-án Petro Porosenko ukrán államfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, valamint az orosz–fehérorosz–kazah vámunió többi államfőjével és az Európai Unió képviselőivel.

„Az egész világ belefáradt a háborúba” – jelentette ki Porosenko a dél-ukrajnai Mikolajivban tett munkalátogatásakor az elnöki sajtószolgálat csütörtöki közleménye szerint.

Az elnök kijelentette: „erős csapattal, benne három magas rangú uniós képviselővel utazik Minszkbe, hogy a békéről tárgyaljon”.

Előrebocsátotta, hogy Ukrajna követelni fogja a találkozón a „külföldi zsoldosok” kivonását Ukrajnából. Porosenko nyilvánvalóan a kelet-ukrajnai szeparatisták oldalán harcoló, Oroszországban kiképzett fegyveresekre utalt.

„Ahhoz, hogy erős pozíciónk legyen a béketárgyalásokon, erősnek kell lennünk: egységes népnek, erős országnak, erős hadsereggel. Képesek vagyunk megvédeni az ország szuverenitását, függetlenségét és területi épségét. Ma Ukrajna függetlenségéért harcolunk, és együtt biztosan győzni fogunk” – hangoztatta az államfő.

A minszki találkozón ott lesz Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Günther Oettinger energiaügyi biztos és Karel De Gucht, az EU kereskedelmi biztosa.

Előzőleg Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő jelezte, hogy ő maga, valamint Putyin és Nurszultan Nazarbajev kazah elnök kész találkozni az ukrán államfővel. Később a Kreml is megerősítette, hogy Putyin és Porosenko tárgyalóasztalhoz ülnek a fehérorosz fővárosban. Az EU-tisztségviselők részvételét a minszki tanácskozáson Porosenko kezdeményezte.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)