Szent István-napi ünnepség Aknaszlatinán

2014. augusztus 21., 07:10 , 710. szám

Aknaszlatinán a római katolikus templombúcsú napján került sor a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi Szent István-napi rendezvényére. A zsúfolásig megtelt templomban Snep Román munkácsi plébános celebrált szentmisét, Béres István helyi plébános, Mankovics Sándor atya és Sztrizsák Ruszlán kispap, valamint Vesler Sándor diakónus közreműködésével. A helyiekkel együtt imádkozott és ünnepelt többek között Bacskai József és Tóth István, Magyarország ungvári és beregszászi főkonzulja, Szalipszki Endre ungvári magyar konzul, Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke, Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, Kész Géza, a KMKSZ kulturális titkára és a Szövetség tisztségviselői Kárpátalja egész területéről, valamint a felső-Tisza-vidéki magyarlakta települések küldöttségei.

Snep Román atya szentbeszédében kiemelte, hogy Szent István király keresztény életszemlélete, életszentsége, példamutatása, valamint Krisztusra épülő embereszménye volt az, ami az ő személyes életét és azt a művet is megalapozta, amelyet alkotott. A példamutatás fontosságát hangsúlyozva elmondta: „Szent István magát még fiatal korában Istennek ajándékozta, és mint családapa a fiát is erre tanította. A gyerekekben a szülők életpéldája megragad, akár akarja azt a szülő, akár nem, a gyerek azt utánozza. Lehet, hogy más formában fognak megnyilvánulni a gyereknek a gondolatai, cselekedetei, de a szülők példája gyakorolja rájuk a legnagyobb hatást.”

A szentmise alatt közreműködött a megyeszerte méltán ismert aknaszlatinai Bel Canto kórus, és az Aknaszlatinán született és nevelkedett Schreiner Sándor klarinét- és tárogatóművész.

Snep Román atya megszentelte a Magyarok kenyere akciósorozat keretében összegyűjtött búzából sütött kenyereket, amelyekből a templom kijáratánál mindenki törhetett.

Az ünnepi szentmisét követően került sor a templom bejáratával szemben felállított szabadtéri színpadon a KMKSZ Szent István-napi szabadtéri rendezvényére. A megjelentek köszöntését követően az ünnep alkalmából Tóth István beregszászi magyar főkonzul mondott ünnepi beszédet, melyben kiemelte: „Ezeréves keresztény államiságunkat, modern európai­ságunkat, nemzetünk egységét ünnepeljük augusztus 20-án. Szent István élete mai fogalmaink szerint egy épp formálódó nemzet szolgálata volt. Az uralkodó még családján belül is konfliktusokat vállalt fel, mert tudta, hogy a nemzet léte a tét. A történelem államalapító királyunkat igazolta. Szent István életművére feltétlenül figyelnünk kell, hiszen politikai, vallási és társadalmi szempontból ő teremtette meg Magyarországot, jelölte ki és biztosította a jövőbe vezető utat népének. Mi, mai magyarok az ő örökségét birtokoljuk, és úgy kell emlékeznünk a múltra, hogy abból valóban biztató jövő fakadjon.”

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke hangsúlyozta: „A magyar történelem egyik legfontosabb eseménye volt, amikor Géza és Sarolt fia kereszténységre vezette a magyar népet, koronát kapott a római pápától, és létrehozta a keresztény magyar államot. Azóta harminchárom nemzedék telt el, a magyarság ennyi nemzedéken át tartotta fenn államát és keresztény hitét. Rendkívül nehéz körülmények között, tatár, török iga, osztrák elnyomás alatt, de a kommunizmus éveiben is Szent Istvánnak, az államalapító királynak az emléke adott erőt, és erőt ad ma is, mint ahogy halhattuk a templomban felcsendült népi énekben is: »Hol vagy István király? Magyar téged kíván. «

Különösen jó példa erre Aknaszlatina, az egyik legtávolabb lévő szórványtelepülés, ahol a szlatinaiak más népek között mindvégig fenntartották magyar nyelvüket, különleges kultúrájukat, a bányászhagyományokat, és tartják fenn ma is, nem könnyű körülmények között. Ez is azt üzeni nekünk, hogy Szent István műve nem volt hiábavaló.”A KMKSZ elnöke beszélt a Magyarok kenyere akcióról is, hangot adva azon reményének, hogy jövőre az erdélyi Parajd után Szlatináról viszik majd a magyarok kenyeréhez a sót, bízván abban, hogy a sok évszázados múltra visszatekintő sóbányászat újra fog éledni a településen.

Az ünnepség vendégei ezután megkoszorúzták a templomkertben kialakított szoborparkban államalapító királyunk emlékművét, majd a helyi művészeti csoportok műsorával folytatódott a Szent István-napi rendezvény. Fellépett többek között az Aknaszlatinai Művészeti Iskola Stercli Edina vezette citeraegyüttese és zenekara, a Bicse Brigitta által felkészített Sóvirág Tánccsoport, amely szatmári és mezőségi táncokat adott elő, Leorgyán Judit, az Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola tanulója saját költeményét szavalta el, Vrázsgyák István dél-alföldi legényest táncolt. Schreiner Sándor, a Kárpátaljai Akadémikus Állami Népi Együttes klarinét- és tárogatóművésze tárogatón játszott. Végül a nagymúltú helyi bányász fúvószenekar szórakoztatta a közönséget.

A ünnepi program este fél kilenctől folytatódott, amikor a Nagykőrösi Körszínház és Ifjúsági Stúdió bemutatta Szent István, a magyar király című zenés ünnepi műsorát, amelyben helybéliek is színpadra léptek, például Asztrik püspököt Béres István plébános alakította.

Badó Zsolt