Ukrán ellenőrzés alá vontak egy várost Donyecknél

2014. augusztus 20., 17:45

Az ukrán fegyveres erők ellenőrzésük alá vonták a Donyeck közelében lévő Ilovajszk városát – közölte szerdán a Nemzeti Gárda sajtószolgálata.

A közlemény szerint – noha a várost teljesen ellenőrzésük alá vonták – még nem hagyta el azt az összes szeparatista. Azok, akik a településen maradtak, ellentámadásokat indítanak. A kulcsfontosságú város elfoglalása óta három ellentámadást vertek vissza a kormányerők.

Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy eddig nyolc szeparatistát fogtak el Ilovajszkban, köztük egy Oroszországban jól ismert költőt. Jurij Jurcsenko állítólag Párizsból érkezett Kelet-Ukrajnába, hogy a szakadárok oldalán harcoljon.

A Donyeck megyei kormányzóság adatai szerint az elmúlt 24 órában 34 civil vesztette életét és 29 sebesült meg a harcok következtében. A Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője pedig közölte, hogy egy nap alatt kilenc katona esett el és 22 sebesült meg „a terrorellenes hadművelet” övezetében. Andrij Liszenko kijevi sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy a szakadárok a Donyeck melletti Makijivka lakóövezeteit és ipari létesítményeit lőtték tüzérséggel. Hozzátette, hogy a támadásnak civil áldozatai is vannak, de pontos számot nem közölt. Elmondta, hogy az egyik lakónegyed kellős közepén ástak lövészárkot a szeparatisták, ami tiltakozást váltott ki az ottlakók körében.

A szóvivő tájékoztatása szerint továbbra is heves harcok folynak Luhanszk közelében azon a területen, ahol két napja rakétacsapás ért egy menekülteket szállító konvojt. Közölte, hogy a jelenlegi információk alapján 17 menekült vesztette életét, hat sérültet, köztük három súlyos állapotút a luhutinei kórházban ápolnak.

Liszenko szavai szerint jelenleg tíz kelet-ukrajnai városért folytatnak offenzívát az ukrán fegyveres erők. Felsorolása szerint harcok folynak az „Oroszország által felbérelt zsoldosokkal” szemben a két megyeszékhelyen, Donyeckben és Luhanszkban, továbbá Ilovajszk, Krasznij Lucs, Sahtarszk, Torez, Sznyizsne, Zuhresz, Horlivka és Sztanicja Luhanszka teljes „felszabadításáért”.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)